IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"АвтоВАЗ" спира частично производството през март поради недостиг на части

Производствените линии в заводите в Толиати и Ижевск ще работят с ограничен график в периода 21-25 март

12:24 | 21.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Водещият руски автомобилен производител „АвтоВАЗ“ обяви, че частично спира производството в заводите си в Толиати и Ижевск в периода 21-25 март поради недостиг на компоненти, съобщава Ройтерс.

Компанията, в която френската Renault държи мажоритарен дял, периодично спира производството в своите фабрики през последните седмици поради дефицита на части. 

В съоръжението в Ижевск Renault произвежда моделите Logan и Sandero, както и коли с марка „Лада“. Според „АвтоВАЗ“ фабриката ще продължи да изгражда модела „Веста“ на „Лада“, както и превозните средства на френския концерн, използващи платформата B0, в периода 21-22 март.

От „АвтоВАЗ“ добавят, че работата по всички производствени линии ще бъде преустановена напълно на 23-25 март, като някои дейности ще продължат и през този период.

Renault, който се върна към печалба през 2021 г. след две поредни години на загуба, е сред международните компании, които са най-силно потърпевши от руската инвазия в Украйна и от съответните санкции, наложени на Москва от Запада.

И докато войната в Украйна продължава, цените на автомобилните компоненти в Русия продължават да растат. През първите две седмици на март частите, използвани от чуждестранните автопроизводители в страната, са поскъпнали с 87,5%, съобщава autonews.ru. От тях цената на задната броня се е увеличила най-много – с 96,4%, докато предната лява врата поскъпва с 92,8 на сто. Цената на предното стъкло се увеличава с 91,8%.

По-рано „АвтоВАЗ“ съобщи, че ще изпрати част от своите служители в платен отпуск от 4 до 24 април поради „продължаващата криза при доставките“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още