IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Baidu иска да пусне автономни таксита по улиците на Китай

Компанията планира да произведе 1000 такива коли за три години заедно с BAIC Group

16:11 | 17.06.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Китайският гигант Baidu си партнира с държавния производител на автомобили BAIC Group за изграждането на 1000 безпилотни коли за период от над 3 години и за потенциалното комерсиализиране на услуга за роботаксита в Китай, пише CNBC.

Колите Apollo Moon ще бъдат произведени под бранда електромобили ARCFOX на BAIC, докато Baidu ще предостави системите за автономно шофиране и софтуер.

Компаниите твърдят, че производството на всяко превозно средство ще струва 480 хил. юана (74 729 долара), спрямо средна цена от 1 млн. юана за автономна кола. Това се дължи на съзряването на технологията и възможностите за масово производство.

Apollo Moon има прогнозен оперативен цикъл от над пет години. Не е ясно кога ще започне производството, кога ще бъдат пуснати коли и дали Baidu, която ще оперира роботакситата, ще таксува пътниците за тази услуга.

Анализатори смятат навлизането на Baidu в сферата на автономните коли през последните години като двигател на бъдещия растеж на компанията, докато тя се опитва да диверсифицира своите приходи от рекламата. Китайският интернет гигант разработи софтуер за автономно управление и хардуерна система, наречена Apollo, която иска да продава на други автомобилни производители.

Но роботакситата могат да предложат друг източник на приходи, ако достигнат успешно до пазара.

Baidu тества роботаксита в няколко големи града в Китай, включително в Шанхай. В Пекин Baidu започна да таксува потребителите за превозите с нейните безпилотни коли около парк, разположен близо до мястото, където ще се проведат Зимните олимпийски игри през 2022 г.

Чрез партньорството си с BAIC Baidu се надява да отведе роботакситата отвъд тестовата фаза и да пусне масова услуга.

Това ще постави компанията в конкуренция с гиганта в споделените пътувания Didi, който се насочва към първично публично предлагане в САЩ и също разработва свои роботаксита.

Същевременно Baidu се бори с конкуренцията от страна на редица стартъпи в Китай, включително WeRide и Pony.ai, които тестват свои автономни таксита в южния китайски град Гуанджоу.

Baidu агресивно разширява партньорствата си с утвърдени автомобилни производители. По-рано тази година тя създаде отделна компания за електромобили в партньорство с китайската Geely.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още