IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бензиновите коли изпревариха по продажби дизеловите за първи път от 2009 г.

Пазарният дял на дизеловите модели в Европа пада от 50,2% до 46,3%

15:10 | 30.09.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Продажбите на автомобили в Европа, задвижвани с бензинови двигатели, са изпреварили тези с дизелови през първата половина на 2017 г. Подобно нещо се случва за първи път от 2009 г. насам, обявиха от Асоциацията на производителите (ACEA).

Статистиката за първите 6 месеца на година сочи, че продажбите на бензинови коли са се увеличили с 10% в сравнение с 2016 г., докато тези на дизеловите са спаднали с 4%. Така пазарният дял на дизеловите модели пада от 50,2% до 46,3%. В абсолютни стойности това означава 152 323 по-малко продажби на такива автомобили.

Този спад се компенсира с увеличение на бензинови автомобили, чийто дял се увеличи от 45,8% преди година на 48,5%. Продажбите на хибридни, електрически, газови и метанови модели също записват увеличение, при това с цели 35%. Те вече представляват 5,2% от общия брой продажби.

От ACEA не са много доволни от случващото се на пазара, като предупредиха, че преминаването от дизелови на бензинови автомобили ще доведе до по-трудно постигане на новите нива на вредни емисии C02, които трябва да влязат в сила в Европа.

Според генералния секретар на организацията на производителите Ерик Джонаерт, правителствата също така трябва да стимулират хората за закупуване на превозни средства с алтернативни горива. Продажбите на електромобили на Стария континент са се увеличили с 37%, а на хибридите с 58%, но те все още предсталяват едва 1,3% и 2,6% от общия брой.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:10 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още