IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Берлин въвежда забрана за движение на замърсяващи дизелови коли от октомври

Ограниченията ще важат в осем пътни участъка, но са предвидени някои изключения

11:57 | 15.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

От октомври Берлин налага забрана за движение на по-стари и замърсяващи дизелови автомобили по някои улици, на които се отчита силно замърсяване, предава ДПА.

Осемте пътни участъка са в централния район "Мите" и югоизточния "Нойкьолн". По тях ще могат да преминават само дизелови коли, отговарящи на стандарта Евро-6, който бе въведен през 2015 г., съобщава БТА.

Движението на по-стари модели със сертификати за емисии на вредни газове до Евро-5 включително ще бъде забранено. Изключения се предвиждат за местни жители, автомобили за доставки, коли на службите за бързо реагиране и на технически екипи.

Редица германски градове въвеждат забрани за движение на дизелови модели в определени участъци, след като екоактивисти заведоха съдебни дела срещу градските власти, че не успяват да покрият стандартите на ЕС за качество на въздуха. Сред тях са Хамбург, Франкфурт, Кьолн, Бон, Есен и Щутгарт.

На други градове съдилищата наредиха на проучат възможността за налагане на такава забрана. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още