IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Битката на автомобилните компании с митата на Тръмп

Някои производители спряха да внасят автомобили в САЩ, други обаче предприеха различна стратегия

17:49 | 07.09.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Търговската война между САЩ и Китай, в която двете страни щедро си налагат допълнителни мита върху вносни стоки, не се отразява добре на автомобилната промишленост, особено на компаниите, които имаха планове да внасят коли от Китай за американския пазар. На пръв поглед тези модели не би трябвало да са много с оглед на развитата автомобилна индустрия в Щатите, но пък са интересни примери. 

Ford например се отказа от плановете си да внася Focus Active от Китай, като това трябваше да е един от малкото модели, останали в гамата леки коли на гиганта на домашния му пазар. Администрацията на президента Тръмп наложи 25% мито на колите внос от Китай и сега се готви да наложи мита върху стоки за още 200 милиарда долара, което допълнително ще оскъпи вноса от азиатския гигант. 

Отделно от това Тръмп обяви и идеята си за мита върху всички вносни автомобили, тъй като според него те застрашават националната сигурност. Засега списъкът с колите, чийто внос беше спрян заради митата е къс, но удължаването му е въпрос на време. 

А опитите на някои компании да заобиколят митата, какъвто е случаят с Volvo, са показателни за това какви допълнителни усилия трябва да полагат компаниите. 

Каква стратегия е предприела тя - четете в Automedia.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:04 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още