IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бивш доставчик съди Volkswagen в САЩ

Prevent обвинява концерна в антиконкурентно поведение, с което са изключили компанията от пазара на калъфки за седалки

17:02 | 01.12.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg</em><br />
	&nbsp;</p>

Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg
 

Тежките спорове между Volkswagen и бившия му доставчик Prevent продължават с нов американски иск от босненската предприемаческа група. Говорител на Volkswagen потвърди във вторник, че Prevent е подал нова жалба в съда в Детройт, Мичиган, по-рано тази седмица. За иска съобщи първоначално Bloomberg.

Prevent обвинява Volkswagen, директора на основната марка Ралф Брандщетер и производителите на седалки Adient и Lear в антиконкурентно поведение, с което са изключили Prevent от пазара за калъфки за седалките за автомобили. Volkswagen отрича обвиненията.

До 2018 г. Prevent е постигнал приходи в размер на 360 млн. долара с калъфки за седалки в сътрудничество с Adient и Lear, става ясно от подадените от адвокатите на Prevent документи. През 2018 г. тези приходи почти напълно са били изчезнали поради незаконни споразумения.

На фона на предишни съдебни дела от Prevent в Германия новата процедура е поредният опит за поддържане на натиска в едногодишния спор, твърди VW. Както и в предишно съдебно дело в САЩ, твърденията на Prevent били неоснователни и не можело да се разглеждат от съдилищата на САЩ.

В иск, подаден в същия съд в Детройт през ноември миналата година, Prevent твърди, че VW се е сговорил, за да попречи на босненците да поемат компании на американския пазар. VW предприе ход, с който да отхвърли този иск, в който Prevent е поискала обезщетение от 750 милиона долара.

Спорът между VW и Prevent има дълга предистория и занимава съдилищата от години. През 2016 г. Prevent принуди най-големия производител на автомобили в света чрез германски дъщерни дружества да спре междувременно производството в няколко завода със спиране на доставките на части. През лятото на тази година шпионската афера за записани разговори на вътрешнофирмена работна група във VW предизвика истински раздор.

Преди групата да прекрати всички договори с доставчика през март 2018 г., се твърдеше, че представителите на компанията са обсъждали по-дълго бъдещите сделки с компанията. В края на юли тази година заподозряната „къртица“ е била разкрита. Малко след това тялото му е намерено в изгоряла кола в Ротторф (квартал Хелмщедт). За следователите всичко говореше за самоубийство. Това обаче не е окончателно изяснено.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:49 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още