IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бивш руски транспортен министър застава начело на „АвтоВАЗ“

Максим Соколов, транспортен министър в периода 2012-2018 г., заменя Никола Мор като президент и главен изпълнителен директор на руския концерн

16:26 | 23.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Руският автомобилен производител „АвтоВАЗ“ назначи бившия министър на транспорта Максим Соколов за президент и главен изпълнителен директор, след като основният акционер Renault се оттегли от руския пазар по-рано тази година, съобщава Automotive News Europe.

Френската автомобилна група сключи сделка за продажба на мажоритарния си дял в „АвтоВАЗ“ с руски научен институт, като според руските медии става въпрос за символичната трансакция в размер на една рубла с шестгодишна опция за обратно изкупуване на активите.

Соколов, който беше министър на транспорта на Русия в периода 2012-2018 г., заменя Никола Мор като ръководител на „АвтоВАЗ“, след като вторият напусна поста по-рано през май. 

Решението на борда за назначаване на Соколов влиза в сила от понеделник (23 май).

„Най-важната цел за нас е бързото развитие на базата от доставчици, преди всичко на местни доставчици“, посочва Соколов.

Продажбите на автомобилите с марка „Лада“, собственост на „АвтоВАЗ“, се сринаха със 78% през април, като концернът спря производството до 27 май поради липса на части и слабо търсене.

Повече от 400 компании се оттеглиха от Русия, откакто тя нахлу в съседна Украйна на 24 февруари, оставяйки след себе си активи за десетки милиарда евро.

През март Renault заяви, че ще преустанови дейността си в завода край Москва на фона на нарастващия международен натиск относно бизнеса ѝ в Русия. Koмпанията, която е 15% собственост на френската държава, потвърди трансакцията на стойност около 2,2 млрд. евро, за да отрази потенциалните разходи около спирането на дейността си в Русия.

Investor.bg припомня, че Русия възражда емблематичната за социализма автомобилна марка „Москвич“ в опит да се справи с мащабния отлив на чуждестранни автомобилни инвеститори. На 17 май кметът на Москва Сергей Собянин заяви, че ще национализира автомобилната фабрика на Renault в града. Заводът, който според Собянин има „дълга и славна история", ще бъде пригоден за производство на леки автомобили с марка „Москвич“, чието производство спира преди две десетилетия.

„Чуждестранният собственик реши да закрие московския завод. Той има право да направи това, но не можем да позволим хиляди работници да останат без работа“, изтъква Собянин, добавяйки: „През 2022 г. ще отворим нова страница в историята на „Москвич“.

За Собянин, който нарече колата „легендарна", завръщането на „Москвич“ може да се окаже практически трудно, според ръководителя на Autostat Сергей Целиков.

Русия определя действията си като „специална операция“ за демилитаризиране на Украйна и изкореняване на фашизма в страната.

Западът наложи широки санкции на Русия и предостави на Украйна военна подкрепа в отговор на руската инвазия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още