IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бившият шеф на VW Мартин Винтеркорн е заподорзян и в укриване на данъци

Винтеркорн прехвърлял милиони по сметките на съпругата си, сина им и данъчния си съветник

11:49 | 30.07.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Бившият председател на борда на директорите на Volkswagen и един от главните обвиняеми по Дизелгейт Мартин Винтеркорн е заподозрян в извършването на данъчни престъпления в Германия. Това съобщи в. "Билд", като цитира данни от разследването на прокуратурата в град Брауншвайг, провинция Долна Саксония.

Според публикацията разследването за укриване на данъци започва през 2017 г., когато служител на банка Sparda се свърза с полицията с искане да провери законността на трансфери от 2 и 5 млн. евро, прехвърлени от сметката на Винтеркорн на данъчния му съветник в Мюнхен. След проверката на сметките се оказва, че бившият шеф на VW е извършил още няколко съмнителни превода на обща стойност 10 млн. евро, от които 3,5 млн. на съпругата си Анита, която също вече е заподозряна.

Освен това прокурорите обръщат внимание на месечни преводи на г-н Винтеркорн на сина му Йенс в размер на 2700 евро, от които 2500 след известно време се прехвърлят обратно по сметката му.  По този начин, според разследването, Мартин Винтеркорн се опитва да скрие част от средствата си от данъчната служба, в случай че му се наложи лично да плати покрай Дизелгейт.

Адвокатът му нарече обвиненията срещу клиента си пресилени и подчерта, че паричните преводи са освободени от данъчни претенции, а гражданите имат право да разпореждат с паричните си средства както намерят за добре.

Както се знае, през май тази година прокуроратурата в американския щат Мичиган предяви на Мартин Винтеркорн, който оглавяваше Volkswagen от 2007 до 2015 г., обвинения в измама с вредните емисии, изхвърляни от дилезолите автомобили на концерна. Германецът бе обвинен в заговор срещу правителството на САЩ и в нарушение на закона "За чистотата на въздуха", както и в машинации.

Още подобни новини четете в сайта на Automedia

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още