IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бившият шеф на VW ще плати 10 млн. долара обезщетение на концерна

Винтеркорн е знаел за манипулацията, но не е докладвал незабавно за потенциалните рискове за финансисти и инвеститори

13:32 | 01.06.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Мартин Винтеркорн. <em>Снимка: Rolf Schulten/Bloomberg</em></p>

Мартин Винтеркорн. Снимка: Rolf Schulten/Bloomberg

Бившият шеф на германския автомобилен концерн Volkswagen Мартин Винтеркорн възнамерява да плати около 10 милиона евро компенсация за щетите, причинени на компанията във връзка с "дизеловия скандал", съобщава Business Insider, цитиран от БГНЕС.

По-рано Volkswagen е предявил искове за обезщетение на бивши членове на Борда на директорите заради "дизеловия скандал". Сред тях са бившият шеф на компанията Мартин Винтеркорн и бившият топ мениджър на Audi Рупърт Щадлер. Такова решение е взето въз основа на данните от финансовия одит на дейностите на гореспоменатите лица. Искове за обезщетение бяха предявени срещу Винтернкорн и Щадлер във връзка с нарушение на техните задължения за защита на интересите на концерна в съответствие със закона за акционерните дружества.

В същото време, както посочва Business Insider действителните плащания, за които повечето мениджъри са се договорили с компанията, са само символични с оглед на сериозните последици от „дизеловия скандал“. Според проектодокументите всеки от бившите членове на Борда на директорите трябва да прехвърли най-малко 1 милион евро на Volkswagen. На свой ред Винтеркорн ще плати около 10 милиона евро щети, отбелязва медията.

Очаква се споразумението за обезщетение да бъде подписано тази седмица. Изяснява се, че това е част от по-голяма сделка с швейцарската застрахователна компания Цюрих.

Прокуратурата в Брауншвайг обвинява 73-годишния мениджър и още четирима души в измами и нарушаване на закона за нелоялна конкуренция. Според разследването Винтеркорн е знаел, че през 2014 г. концерна актуализира софтуера на автомобилите, което не решава проблема с емисиите. Това е било "необходимо, за да се скрие истинската причина за надценените емисии" на дизелови автомобили, каза прокуратурата.

През 2015 г. се оказа, че автомобилите на Volkswagen са оборудвани със софтуер, който им позволява да подценяват нивата на вредни вещества в отработените газове. Благодарение на такава система всичко изглежда така, че автомобилите напълно да отговарят на приетите стандарти. В действителност обаче, са няколко пъти по-високи от установеното максимално ниво на замърсяване на въздуха. Разследващите изхождат от факта, че Винтеркорн е знаел за манипулацията, но не е докладвал незабавно за потенциалните рискове за финансисти и инвеститори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още