IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бившият шеф на VW Винтеркорн застава пред съда

Регионалният съд в Брауншвайг одобри обвиненията в измами срещу бившия ръководител на Volkswagen

16:25 | 09.09.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Почти пет години след разкриването на скандала с емисиите във Volkswagen регионалният съд в Брауншвайг одобри обвиненията за измами срещу бившия изпълнителен директор Мартин Винтеркорн, обяви отговорният съдебен състав в сряда. Винтеркорн трябва да се изправи срещу обвиненията в публичен процес - кога обаче ще започне самият процес, все още не е ясно, предава DPA.

Разследващите повдигнаха обвинение срещу 73-годишния днес мениджър през април 2019 г. заради ролята му в Дизелгейт. Скандалът се свързва с твърдения за сериозни измами и нарушаване на закона срещу нелоялна конкуренция във връзка с манипулирането на стойностите на вредните емисии на милиони превозни средства.

Както съобщи в сряда съдът, налице е достатъчно голямо подозрение, че мениджърът може да бъде осъден за борсова измама. Ето защо е било разрешено откриването на главното производство.

Купувачите на определени превозни средства от групата на VW са били измамени относно естеството на автомобилите и особено за така нареченото устройство за изключване в софтуера за управление на двигателя. В резултат спазването на емисиите на азотен оксид е било гарантирано само на изпитвателния стенд, но не и при нормална работа. В резултат на това купувачите са понесли финансови загуби, се казва в изявление на регионалния съд.

Комисия от трима съдии е проучила дали има достатъчно доказателства. Твърди се, че през последните няколко месеца съдът е имал известни съмнения относно аргументите на прокуратурата в Брауншвайг. През есента съдия Кристиан Шютц поиска прокурорите да предоставят допълнителни обяснения.

Според медийни публикации съдът е поискал, наред с други неща, експертно становище по въпроса дали софтуерът на блоковете за управление на въпросните дизелови превозни средства всъщност съдържа незаконна измамна програма.

Наблюдателите всъщност очакваха процесът срещу Винтеркорн и други ръководители да започне в началото на тази година. През януари обаче местната прокуратура очевидно трябваше да преработи обвинението: Според информация от онлайн бизнес списанието Business Insider някои изходни точки в обвинителния акт са били „нецелесъобразни“ и „не са били предоставени достатъчно доказателства“. В случая е ставало дума за твърдения за реклама на манипулирани дизелови автомобили в САЩ - както и за измама поради продължаващата продажба на такива превозни средства. Сега обаче съдът прие иска за допустим.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:39 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още