Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

BlackRock влезе в списъка с инвеститори на Ionity

Американският конгломерат се превърна в първата компания, подкрепила предприятието за зарядна инфраструктура, която не е част от автомобилния сектор

BlackRock влезе в списъка с инвеститори на Ionity

Снимка: Investor.bg

BlackRock, най-големият фонд за управление на пари в света, подкрепи предприятието за изграждане и опериране на зарядна инфраструктура за електромобили Ionity в кръг от финансиране на стойност 700 милиона евро, осигурявайки така необходимата парична инжекция за ускоряване на изграждането на зарядни станции с голяма мощност, съобщава Ройтерс. 

Още по темата

Инвестицията, която включва и пари от съществуващи акционери, ще позволи на Ionity да увеличи повече от четири пъти броя на зарядните пунктове с мощност от 350 киловата до 7000 към 2025 г.

Ionity не предоставя подробна разбивка на кръга на финансиране, в който взимат участие вече съществуващи инвеститори в компанията като Volkswagen Group, включително Porsche и Audi, Daimler, BMW, Ford, Hyundai и Kia.

Според източници само BlackRock е осигурила средства за около 500 млн. долара.

„Ionity наистина се открои по отношение на зрелостта на бизнеса и стабилността на съществуващите партньорства“, изтъква Дейвид Джордано, глобален ръководител на възобновяемата енергия в BlackRock.

Основана през 2017 г., за да ускори инсталирането на зарядни станции по европейските магистрали, Ionity сега управлява повече от 1500 пункта в 24 държави.

Електрическите превозни средства увеличават с все по-голяма скорост своя дял на европейския пазар благодарение на новите по-строги регулации за емисиите, докато обществената зарядна мрежа продължава да бъде поле за инвестиции както от частните компании, така и от правителствата в региона.

Инвестицията на BlackRock в Ionity превръща американския конгломерат в първия акционер в предприятието извън автомобилната индустрия, подчертавайки нарастващия интерес към сектора на електромобилите.

„Свързването на секторите на енергетиката и мобилността превръща индустрията в привлекателен актив“, посочва главният изпълнителен директор на Ionity Микаел Хайеш.

Според него Ionity вероятно ще търси допълнителни производители на своя хардуер, който досега се изграждаше основно от ABB и австралийската Tritium, като част от своя план за разширяване.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Основните акционери във VW обмислят рокада с акции при евентуално IPO на Porsche