IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Близо 70% от автомобилите в България са над 16-годишни

51% от превозните средства са задвижвани с дизелови двигатели, а броят на автомобилите в страната плавно намалява, показва проучване

13:32 | 29.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Близо 70% от автомобилите в България са над 16-годишни, а 40% от тях са произведени преди повече от 20 години.

Това става ясно от актуално изследване на автомобилния парк, осъществено от екипа на консултантската компания Тим ВИЖЪН България с помощта на аналитичния софтуер Tableau*.  Делът на новите автомобили (до 10 г.) е почти пренебрежимо малък – едва 11%.

Според изследването 51% от превозните средства на територията на страната са задвижвани с дизелови двигатели – гориво, което в последните години се смята за един от основните причинители на замърсяването на въздуха с азотни оксиди и диоксиди, както и с прахови частици. 

„Може би най-изненадващото откритие, направено с помощта на аналитичния софтуер, е че цялостният брой на превозните средства в България плавно намалява през последната година“, пише още в проучването, но конкретни данни с колко точно са по-малко автомобилите липсват.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 19:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още