IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bloomberg: Електромобилите стават по-евтини от другите през 2025 г.

Според предвиждането на медията дотогава цените на батериите ще паднат 3 пъти

08:56 | 26.03.18 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Днес без съмнение електромобилите са по-скъпи от колите с бензинови и дизелови двигатели от същия клас и със същото оборудване, но тази тенденция може да се промени през следващите 7 години, предвиждат експертите от Bloomberg.

Очакванията са автомобилите на ток на отделните марки да струват колкото стандартни модели с двигатели с вътрешно горене през 2024 г. Година по-късно електрическите коли вече ще бъдат по-евтини, като това ще бъде постигнато с намаляване на цената на батериите и съответно увеличаване на производството им. 

В момента 1 кВт/ч от литиево-йонна батерия струва около 208 долара и това е една от основните причини за високата цена на електромобилите. Според експертни изчисления на батериите се падат общо 42 на сто от общата цена на колите на ток. Увеличаването на масовото производство на акумулатори, според специалистите от Bloomberg, ще снизи тази стойност до 70 долара.

„Продажбите на електромобили ще продължат да растат през следващите години, но за създаване на истински масов пазар за тях цените на акумулаторите трябва да паднат значително. Производителите са наясно, че ако стойността на батерии постоянно расте, подобен резултат не може да бъде постигнат”, категоричен е анализаторът от Bloomberg New Energy Finance Колин МакКерчер.

Според него правителствените преференции за производителите ще играят много важна роля по пътя към подобряване на екологичната обстановка в мегаполисите. Тези субсидии също ще помогнат за сваляна на цените на електромобилите по пътя им към крайния потребител.

Още новини от автомобилния сектор четете в Automedia.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 7
supertrader
преди 6 години
Бъдещето е на газовите горива, но такива които се произвеждат на борда а автомобилите ще станат всеядни и дори и въглищна емулсия с вода ще ги задвижва и ще са много по екологично чисти. Цените на хиляди батерийки навързани във верига няма как да паднат много, защото качеството им трябва да е прекалено високо и производството не е лесно. Теглото може да падне за сметка на изтъняване на материалите, но с него ще падне и живота им а по ниската цена няма да означава по ниски разходи за акумулатори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 5
KPetkov
преди 6 години
Те в Швабландия не им викат Elektroauto (electric car), ами Kohleauto (coal car) :)Ако резнат и СП2 заради Скрипалски, всичко ще им е Kohle, пък Меркел така да се надяваше на "нулево емисионно бъдеще", изградено на газ, вятър, слънце и вода.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 6
majnata
преди 6 години
Ше станат друг път ... швабите ич не ги харесват .https://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2018/03/25/studie-deutsche-konsumenten-wollen-keine-elektroautos/?ls=fpDeutsche Konsumenten wollen keine Elektroautos
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 7
supertrader
преди 6 години
Търсят се спонсори, да им се вземат парите а цените ще паднат колкото паднаха и цените на соларните панели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още