IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BMW: Финансовите проблеми около Brilliance няма да засегнат плановете ни в Китай

Особеното положение по отношение на дела на Brilliance в общия бизнес с BMW минимизира негативния ефект от дълговите неволи на Huachen, смята анализатор

14:42 | 17.11.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andreas Gebert/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andreas Gebert/Bloomberg

Германският производител на луксозни автомобили BMW заяви във вторник, че за момента не съществуват признаци, че сделката за увеличаване на дела му в съвместното предприятие с Brilliance China Automotive ще бъде засегната от дълговите проблеми на компанията майка на китайското дружество.

През 2018 г. BMW обяви, че ще плати 3,6 млрд. евро през 2022 г. за придобиване на допълнителни 25% от съвместния китайски бизнес с Brilliance, добавяйки ги към вече наличните 50%. Това ще даде контрол на германския концерн над BMW Brilliance Автомобили (BBA), съобщава Ройтерс. 

Инвеститорите обаче изпитват съмнения дали сделката ще бъде осъществена, тъй като кредиторите на компанията-майка на Brilliance, Huachen Automotive Group, са подали молба до местно съдилище с искане за преструктуриране на компанията.

„За BMW Group няма признаци, че валидността на тези договори ще бъде ограничена от текущата ситуация“, заяви представител на BMW пред Ройтерс по имейл във вторник.

BMW Group и оперативният бизнес на съвместното предприятие BMW Brilliance Automotive Ltd (BBA) не са пряко засегнати от трудностите при плащанията на китайската Brilliance Group, добавя представителят.

От септември Brilliance провежда конферентни разговори с инвеститори, за да ги увери, че е малко вероятно проблемите с дълга на Huachen да повлияят на изпълнението на сделката, посочват източници, запознати с темата.

Четвърти източник, близък до властите в провинция Ляонин, където е седалището на съвместното предприятие на BMW и Brilliance, споделя, че управата там ще позволи на BMW да увеличи дела си в съвместния бизнес и да разшири производствения си капацитет, както е било планирано.

Според Ши Дзъ, анализатор от Haitong International, 50-те процента в съвместното предприятие от страна на Brilliance не се държат директно от компанията, а от две други дружества, които са 100% собственост на Brilliance. Следователно, дори ако Huachen Group обяви фалит или прехвърли своя дял в Brilliance на друга компания, операциите на китайския автомобилен концерн ще бъдат законно защитени, подчертава анализаторът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още