IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BMW и Daimler изковаха алианс за роботозирани коли

Като първа стъпка те възнамеряват да разработят системи за подпомагане на водача и технологии за автоматизирано шофиране по магистрали

14:56 | 28.02.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Харалд Крюгер, главен изпълнителен директор и председател на управителния съвет на BMW AG, и Дитер Цетче, главен изпълнителен директор на Daimler AG, на пресконференция за бизнеса с автомобили. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Харалд Крюгер, главен изпълнителен директор и председател на управителния съвет на BMW AG, и Дитер Цетче, главен изпълнителен директор на Daimler AG, на пресконференция за бизнеса с автомобили. Снимка: Ройтерс

Една седмица след сливането на своите услуги за споделени пътувания BMW и Daimler обединяват силите си и в автоматизираното шофиране. Като първа стъпка двете автомобилни компании възнамеряват съвместно да разработят системи за подпомагане на водача и технологии за автоматизирано шофиране по магистрали, както и за автоматизирано паркиране. И двете компании обаче се стремят към „дългосрочно и стратегическо сътрудничество“, за да направят следващия етап автономни коли широко достъпен до 2025 г., предава DPA. 

Kомбиниранирайки компетенциите си, „ние увеличаваме иновативната сила и ускоряваме разпространението на тази технология“, заяви директорът на отдела за развойна дейност на BMW Клаус Фрьолих. Колегата му от Daimler Ола Келениус добавя: „Вместо индивидуални решения на парче ние предпочитаме надеждна цялостна система, която носи осезаеми ползи за нашите клиенти".

Всички автомобилни компании инвестират от години милиарди евро в разработването на автомобили, които могат да се управляват компютърно без шофьори. Лидерът в тази област днес е дъщерното дружество на Google Waymo. За да се спестят разходи, двата конкурентни автомобилни производителя от Щутгарт и Мюнхен се обединяват - особено след като скоро законодателната власт ще сведе общи стандарти за безопасност и технически спецификации.

Сътрудничеството ще „ускори развитието на технологиите на бъдещите поколения и ще ги направи по-ефективни", казват BMW и Daimler. „В допълнение към тези синергии новите технологии следва да се предоставят по-бързо на клиентите и да се актуализират в по-кратки иновационни цикли“.

BMW тества автоматизираното шофиране в световен мащаб със 70 автомобила, включително в Мюнхен. Тази година Daimler съвместно с поддоставчика Bosch възнамерява да пусне по улиците на градове от Силициевата долина автономни автомобили без волан и педал за газта.

Заедно BMW и Daimler искат да разработят първоначално технологии за автомобили, които могат да се управляват самостоятелно по магистрали, но все още имат ускорител и волан и могат да бъдат контролирани от шофьор. Въпреки това те възнамеряват да обсъдят и разширяване на сътрудничеството до по-високи степени на автоматизация по магистралите и по улиците в градовете. „Това подчертава дългосрочния и устойчив характер на сътрудничеството за изграждане на мащабируема платформа за автоматизирано шофиране", заявиха компаниите.

Едва преди седмица компаниите обявиха, че създават съвместно предприятие за споделено пътуване, паркиране и зареждане на електромобили чрез инвестиции в размер на 1 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още