IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BMW инвестира 170 млн. евро в научноизследователски център за батерии

Съоръжението край Мюнхен ще отвори врати до края на годината

11:41 | 26.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Германската автомобилна група BMW AG инвестира 170 млн. евро в научноизследователски център за разработка на технологии за батерии, съобщава Automotive News Europe.

Компанията ще използва центъра за изследване на процесите на създаване на стойност при клетките с цел да помогне на доставчиците да произвеждат продукти според нейните спецификации.

Производството на мостри на следващо поколение литиево-йонни батерии ще се извършва в центъра, който ще бъде ситуиран в Парсдорф, близо до Мюнхен. 

Съоръжението ще отвори врати по-късно тази година.

За момента BMW не разкрива планове за изграждане на производствени мощности за батерии.

Разработваните в центъра прототипи на батерии ще бъдат предназначени за подпомагане на масовото производство на клетки за електрическата продуктова гама на BMW, която ще използва архитектурата Neue Klasse.

Компанията се стреми да увеличи енергийната плътност на батериите, като същевременно намали разходите при производството. В това отношение BMW иска да постигне 30-процентен спад в цената на батериите, за да се противопостави на Tesla, която вече се пренасочва към по-евтините цилиндрични клетки.

Клетките обикновено съставляват четири пети от цената на батерията и подобряването на технологията и ефективността обикновено осигуряват годишни намаления на разходите.

Работата в Парсдорф също ще се фокусира върху допълнителни системи и производствени процеси, които могат да бъдат въведени в стандартно производство.

С оглед на устойчивостта операциите в центъра ще използват електроенергия, произведена с помощта на възобновяема енергия, включително от фотоволтаични покривни системи.

BMW произвежда високоволтови батерии, акумулаторни модули и компоненти в своите германски заводи в Динголфинг, Регенсбург и Лайпциг.

По-рано този месец започнаха доставките от първия европейски завод за батерии на Northvolt в Шелефтео, Швеция. Компанията планира да разшири производството през останалата част от годината, като наскоро заяви, че е осигурила повече от 50 млрд. долара чрез договори с автомобилни концерни, включително с BMW, Volkswagen Group, Volvo и Polestar.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още