IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BMW излъчва на живо дебюта на i4 след отмяна на изложението в Женева

Популярният седан E-Class на Mercedes, спортбекът A3 нa Audi и изцяло електрическият E-Tron S на Mercedes-Benz също ще бъдат анонсирани по дигитален начин

19:00 | 02.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Източник:&nbsp;Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Източник: Krisztian Bocsi/Bloomberg

След като годишното изложение на автомобили в Женева беше отменено за първи път от Втората световна война заради коронавируса, автопроизводителите преминават в дигитален формат в опит да достигнат до феновете си, които изгубиха възможността да присъстват на събитието в швейцарския град, за да разгледат по-подробно най-новите модели, съобщава Bloomberg.

Германският концерн BMW ще излъчи на живо премиерата на своя електрически автомобил i4 във вторник. Популярният седан E-Class на Mercedes, спортбекът A3 нa Audi и изцяло електрическият E-Tron S на Mercedes-Benz също ще бъдат анонсирани по дигитален начин.

Дори при наблюдаващото се отдръпване на производителите от автосалоните през последните години, събиранията все още привличат медии, доставчици и фенове, желаещи да се докоснат до най-новите тенденции при тапицериите или да се настанят зад волана на новите автомобили. Женевското автоизложение, което трябваше да започне тази седмица, бе отменено поради бързото разпространение на коронавируса в Европа. Производителите на автомобили бяха принудени да реагират на извънредната ситуация, а планирането на онлайн събития се очерта като начин да спасят част от маркетинговите си усилия.

Отмяната на автосалона ще струва няколко милиона евро, каза главният изпълнителен директор на PSA Карлос Таварес, като добави, че марката Citroen ще лансира премиерата на DS9 в социалните медии.

BMW имаше за цел да направи голяма сензация със своя i4 модел – автомобил, който трябва да помогне за утвърждаване на позициите на германската компания в производството на електрически автомобили. Групата се придържа към същата програма за вторник макар и с „дигитална пресконференция“ с участието на главния изпълнителен директор Оливер Ципзе, който ще говори от централата на BMW в Мюнхен.

Дори преди да бъде отменено, изложението в Женева, доминирано обикновено от бляскавите возила на луксозни марки като Ferrari, Porsche и Mercedes, имаше опасност да бъде засенчено от неволите в автомобилната индустрия.

Епидемията от коронавирус, която потисна продажбите на автомобили в Китай и доведе до нарушения в доставките, което само допълни останалите трудности. Търговската война, митата и икономическото забавяне през изминалата година свиха продажбите на производителите в Китай - най-големият автомобилен пазар в света и ключова страна за износ на трите големи германски концерни.

В Европа автомобилните производители са затруднени от строгите правила относно вредните емисии, които ги принуждават да ускорят скъпия преход към електрически автомобили. Към това може да се добави и продължаващото напрежение със САЩ по отношение на търговската политика, което може да доведе до налагането на допълнителни мита.

„Състоянието на глобалната икономика и състоянието на автомобилната индустрия са белязани от високи рискове“, посочва Фердинанд Дюденхофер, изследовател от университета в Сейнт Гален, Швейцария, преди Женевското изложение да бъде отменено.

Анализаторите започнаха да определят въздействието от последния шок. RBC Capital Markets очаква европейското производство на автомобили да се свие с цели 4% през тази година, докато анализаторите на LMC Automotive предвиждат 4,4% глобален спад на продажбите на автомобили при най-лошия сценарий. Индексът на търсенето на германската автомобилна индустрия се е понижил през февруари, според института Ifo.

Polestar, съвместно предприятие за луксозни електрически автомобили на Volvo Cars и китайската Geely Group, например проведе миналата седмица видеоконференция на живо, за да привлече вниманието към концептуалния си автомобил Precept, който беше представен преди отмяната на изложението в Женева. Този ход предизвика медийно внимание преди официалното събитие, планирано за вторник, когато Polestar вероятно щеше да бъде засенчен от по-големи производители на автомобили като BMW и Daimler.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още