IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BMW обяви 27-процентен спад на оперативната печалба за третото тримесечие

Концернът се оправда с по-високите цени за суровини и материали и размяната на мита между Китай и САЩ

10:12 | 07.11.18 г. 1
<p>
	Моделът BMW Z4. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Моделът BMW Z4. Снимка: Ройтерс

Германският автомобилен концерн BMW заяви в сряда, че е отчел 27-процентен спад на оперативната печалба за третото тримесечие до 1,75 млрд. евро (2 млрд. долара), с което не успя да оправдае очакванията на анализаторите на фона на валутните колебания и по-високите разходи за разработка и изследвания, съобщава Ройтерс.

Средната прогноза на анализаторите бе печалбата преди лихви и данъци да достигне 1,795 млрд. евро. 

От компанията заявиха, че въпреки лекото увеличение при доставките на луксозни автомобили, оперативната възвръщаемост за автомобилното подразделение се е свила до 4,4% от 8,6 на сто година по-рано, което е под целевия диапазон 8-10%.

Приходите от продажби бяха ударени от по-високите цени за суровини и материали, от валутните ефекти, митата между Китай и САЩ и конкуренцията в цените в Европа, споделиха от BMW.

През октомври концернът предупреди, че печалбата преди данъците ще спадне за 2018 г., докато по-ранните очаквания бяха за минимални промени в това отношение. BMW понижи прогнозите си за приходи от продажби на автомобили като обвини силната ценова конкуренция.

Преди няколко дена стана ясно, че пазарът на автомобили в Германия се свива и през октомври заради въвеждането на по-строги правила за измерване на отработените газове, но не толкова силно, колкото предния месец.

След срива с повече от 30% през септември през десетия месец регистрациите спадат само със 7% до 252 682 превозни средства, както съобщи Федералната служба за моторни превозни средства.

Понижението е било отчасти компенсирано от отстъпките, предлагани от производителите, за преминаване от по-стари дизелови към по-нови автомобили.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още