IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BMW обяви, че ще е готова за евентуална забрана за конвенционални коли от 2030 г.

Компанията не се притеснява от това, изтъква нейният ръководител Оливер Ципсе

22:20 | 14.10.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Германският автомобилен концерн BMW ще бъде подготвен за всяка забрана за автомобили с двигатели с вътрешно горене от 2030 г. нататък, заяви главният изпълнителен директор на групата Оливер Ципсе, цитиран от Ройтерс.

Европейският съюз (ЕС) предложи ефективна забрана за автомобили, използващи изкопаеми горива, от 2035 г. като част от своя по-широк пакет от мерки за борба с глобалното затопляне. 

"Ще бъдем готови за забрана на двигателя с вътрешно горене. Ако на регион, град, държава му хрумне да забрани конвенционалните автомобили, ние има какво да предложим", посочва Ципсе по време на конференция в град Нюртинген, до Щутгарт. "BMW Group не се притеснява от това. Дали това е добра идея е друг въпрос....", добавя той.

За разлика от своите конкуренти, включително Volkswagen Group и General Motors, BMW не е определила крайна дата за прекратяване производството на автомобили с двигатели с вътрешно горене. Въпреки това, групата заяви, че очаква 50% от глобалните си продажби да представляват електромобили до края на това десетилетие.

В началото на месеца BMW игнорира вълните от предупреждения относно негативното въздействие на задълбочаващия се недостиг на чипове, като повиши прогнозата си за годишната печалба, тъй като по-високите цени на автомобилите компенсират влиянието на кризата.

Заради недостига на полупроводници автомобилните концерни дадоха приоритет на автомобилите с по-висок марж в своите производствени центрове, докато заплашените от пресъхване на инвентара автомобилни дилъри повишиха цените на крайните продукти, което се отрази и на вторичния пазар.

Подобно на Toyota Motor Corp., BMW успя да издържи по-дълго от повечето конкуренти, преди да започне да намалява производството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:15 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още