IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BMW очаква ръст на възвращаемостта до 8% през тази година

Новите електрически модели ще подкрепят целите на германския концерн

10:46 | 17.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Германският производител на премиум автомобили BMW AG заяви, че рентабилността му ще нарасне през тази година, тъй като концернът се присъединява към своите конкуренти, стремящи се към рязко покачване на продажбите на електрически превозни средства до края на десетилетието, съобщава Bloomberg. 

Възвръщаемостта от производството на автомобили ще се възстанови до между 6% и 8%, посочват от BMW. Това е повече от 2,7-те процента през миналата година и надминава очакванията на анализаторите.

Германската автомобилна група планира електрическите превозни средства да съставляват около половината от общите ѝ продажби до края на десетилетието, като в същото време възнамерява да замени своята  марка градски автомобили Mini с електромобили.

„Започнахме новата година със силна инерция и се стремим да се върнем към нивата отпреди кризата възможно най-бързо“, заяви главният изпълнителен директор Оливер Ципсе. „Имаме ясна пътна карта за превръщането на трансформацията в нашата индустрия в реално конкурентно предимство за BMW през следващите години“, добавя той.

Въпреки че стремежите за цялостна промяна на автомобилните производители са помрачени от пандемията, те ускоряват трансформацията, за да отговорят на по-строгите регулации относно въглеродните емисии и да се преборят за по-голям дял в бързо растящия пазар на електрически превозни средства, където американският концерн Tesla Inc. продължава да властва.

BMW BMW

В понеделник Volkswagen AG представи подробни планове, които ще превърнат най-големия европейски производител на автомобили в основен производител на батерии за електромобили. Шведската компания Volvo Cars и най-големият американски автомобилен концерн General Motors Co. определиха крайно срокове за своята електрификация на портфолиото, докато Daimler AG реши да раздели бизнеса с тежкотоварни автомобили от Mercedes-Benz след век на съвместно производство на търговски превозни средства и леки коли.

BMW премина през миналогодишната здравна криза по-добре от очакваното и досега успява да се справи с глобалния недостиг на полупроводници.

Тази година компанията ще пусне в продажба два нови електрически модела - кросоувъра iX и седана i4, заедно с електрическия Mini, i3 и SUV модела iX3.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още