IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BMW планира да удвои продажбите на електромобили през 2021 г.

Към момента концернът произвежда 13 електрически модела, които се предлагат на 74 пазара

18:21 | 15.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andreas Gebert/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andreas Gebert/Bloomberg

Германският автомобилен концерн BMW обяви, че планира да удвои продажбите на електрически превозни средства през тази година. Компанията и нейните конкуренти се надпреварват да увеличат присъствието си в сегмента, притиснати от по-строгите разпоредби на Европейския съюз (ЕС) относно емисиите на въглероден диоксид и растящото влияние на американския пазарен лидер Tesla Inc., съобщава Ройтерс.

От BMW добавят, че концернът ще се стреми да увеличи с 50% и продажбите на плъгин хибриди през тази година спрямо 2020 г.

Германският производител се въздържа да предостави точни обеми на продажбите, но на базата на наличната информация за изминалата година, когато компанията продаде около 193 хил. електромобила, става ясно, че тя ще търси приблизително 400 хил. продажби през настоящата. За сравнение, през 2020 г. Tesla успя да достави 500 хил. електромобила. 

В момента BMW произвежда 13 електрически модела, в това число и плъгин хибриди, които се предлагат на 74 пазара.

Концернът заяви във вторник, че глобалните му продажби на електромобили нарастват с 31,8% през 2020 г., като делът им достига 15% от продажбите на групата в Европа, което помага на компанията да постигне целите си за емисиите, определени от ЕС.

До 2023 г. BMW очаква почти да удвои своята продуктова гама от електрифицирани модели до общо 25 превозни средства, като повече от половината от тях ще бъдат чисти електромобили.

Председателят на УС на BWM Оливер Ципсе изрази надежди, че компанията ще изпълни целите си относно електромобилите до 2025 г., като определи 2021 г. като ключова за автомобилната индустрия в ЕС.

През декември Ципсе беше избран да ръководи Асоциацията на европейските автомобилни производители (ACEA) по време на заседание на нейния съвет. От началото на януари той пое ръководния пост, замествайки Майкъл Манли, шеф на Fiat Chrysler Automobiles (FCA).

През ноември стана ясно, че BMW възнамерява да реконструира своите фабрики в Германия, които ще произвеждат единствено електрически автомобили и нужните за тях компоненти. Производството на превозни средства с двигатели с вътрешно горене ще бъде изместено в заводите в Англия и Австрия като част от мащабната трансформация на автомобилната индустрия към екологични автомобили.

Заводът на BMW в Мюнхен, Германия, който в момента изгражда 4-, 6-, 8- и 12-цилиндрови двигатели с вътрешно горене, ще бъде преоборудван, за да произвежда електрически превозни средства от следващо поколение с инвестиция от 400 милиона евро до 2026 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:23 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още