IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BMW: Почти всичките ни заводи в Германия са засегнати от дефицита на чипове

Проблемът не позволява на концерна да завърши производството на 10 хил. превозни средства

10:27 | 21.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Автомобилният концерн BMW AG предупреди, че почти всички негови фабрики в Германия са засегнати от продължаващия глобален недостиг на полупроводници, който към момента не позволява на концерна да завърши производството на 10 000 превозни средства, съобщава Ройтерс. 

Базираната в Мюнхен автомобилна група заяви по-рано този месец, че проблемите с веригите на доставка, засегнали глобалната автомобилна индустрия, вече са довели до 30 хил. превозни средства изгубено производство от началото на годината.

В същото време, за да се конкурира по-успешно с компании като Volkswagen, Mercedes и Tesla, BMW се стреми да оптимизира своите производствени операции.

„Ще намалим производствените разходи за превозно средство с 25 процента до 2025 г. - спрямо нивото от 2019 г.", заяви членът на борда на директорите Милан Неделкович през май. Така BMW реагира на нарастващите разходи за суровините и оценяваната на милиарди евро трансформация на производството към електромобилност.

Подобно на цялата автомобилна индустрия, и BMW е на кръстопът: Въпреки че бизнесът отново се засилва след кризата - първата половина на 2021 г. вероятно ще бъде най-силната за продажбите в историята на компанията, предизвикателствата нарастват.

Концернът се сблъсква и с други проблеми извън нарушените вериги на доставка. В началото на юли Европейската комисия установи, че Daimler, BMW и Volkswagen са нарушили антимонополните регламенти на ЕС, договаряйки се за съвместни технологични разработки в областта на пречистването на отпадъчните газове от азотен оксид. Поради това ЕК наложи глоба в размер на 875 млн. евро, като единствено Daimler успя да избегне наказанието, тъй като признава за съществуването на картела пред Брюксел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още