IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BMW подсигурява доставките на чипове с дългосрочно споразумение

Компанията се договори с Inova Semiconductors и GlobalFoundries за доставката на "няколко милиона" чипа годишно

15:44 | 09.12.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Германската група BMW AG подписа дългосрочно споразумение за осигуряване на доставки на полупроводници за системи за осветление в своите автомобили, след като международният недостиг на компоненти принуди компанията да преустанови операции в някои свои заводи, съобщава Automotive News Europe. 

Автомобилният производител подписа споразумение с Inova Semiconductors и с GlobalFoundries, гарантиращо доставката на "няколко милиона" чипа годишно.

Компонентите ще осигурят устройства за системите за осветление, които за първи път ще бъдат използвани в напълно електрическия SUV BMW iX.

„Ние задълбочаваме партньорството си с доставчици в ключови точки във веригите на доставка и синхронизираме планирането на капацитета си директно с производителите и разработчиците на полупроводници“, споделя Андреас Венд, член на борда на директорите, отговарящ за доставките.

Сделката на BMW представлява пореден знак, че автомобилните производители заобикалят традиционните доставчици на части, за да работят директно с производителите на полупроводници, за да си осигурят доставки на жизненоважните чипове.

Във вторник Stellantis обяви необвързващо споразумение с Foxconn за създаването на четири нови семейства автомобилни чипове.

BMW се ориентира в кризата с доставките по-добре от други конкуренти и в края на септември пренебрегна вълната от влошаващи се перспективи, като повиши очакванията си за годишната печалба. Въпреки това компанията беше принудена да спре някои свои операции в Германия заради кризата с чиповете.

BMW наскоро подписа сделка с Qualcomm за използване на чиповете на втория в своите системи за подпомагане на водача и при автономното задвижване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още