IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BMW повиши прогнозата си за печалбата въпреки рисковете около дефицита на чипове

Концернът отчита нетна печалба за второто тримесечие в размер на 4,8 млрд. евро

14:58 | 03.08.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;</em><em>Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Германският автомобилен концерн BMW AG повиши прогнозата си за печалбата за 2021 г., след като представи силни тримесечни резултати, като предупреди, че глобалният недостиг на полупроводници и нарастващите цени на суровините ще повлияят негативно на представянето му през втората половина на годината.

Нетната печалба на BMW за второто тримесечие възлиза на 4,8 млрд. евро в сравнение със загубата от 212 млн. евро за същото тримесечие на 2020 г., съобщава Bloomberg. 

Автомобилното звено на компанията отчита марж на оперативната печалба от 15,8 на сто, което е приблизително двойно повече от годишната прогноза на производителя на автомобили за марж от 7 до 9 процента.

Печалбата на концерна се увеличава от по-големия обем на продажбите и по-високите цени, изтъкват от BMW.

Компанията заяви, че сега очаква целогодишен оперативен марж от бизнеса с автомобили в диапазона от 7% до 9%, в сравнение с предишната прогноза от 6% до 8%.

Доставките на автомобили на BMW през второто тримесечие достигат 702 441 броя, което представлява годишен ръст от 44,7% спрямо 485 464 броя преди година. Делът на електромобилите от общите продажби за периода възлиза на 11,8% спрямо 6,4 на сто преди година.

BMW BMW

По отношение на марките в групата BMW води с 617 667 доставени автомобила, следвана от Mini с 83 165 превозни средства и Rolls-Royce с 1609 автомобила.

В рамките на тримесечието компанията е произвела 614 009 превозни средства спрямо 360 108 автомобила година по-рано, което представлява годишен ръст от 70,5 на сто.

BMW предупреди за проблеми в краткосрочен план поради глобалния недостиг на полупроводници, който ще продължи да помрачава производството.

„Доброто ни представяне се дължи на силното търсене от страна на клиентите през първата половина на годината, които ни позволи да постигнем значителен растеж“, изтъква главният изпълнителен директор на концерна Оливер Ципсе. "Въпреки това в светлината на серията от преобладаващи рискове, включително цените на суровините и недостига на полупроводници, вторият шестмесечен период вероятно ще бъде по-нестабилен за BMW Group", допълва той.

Главният финансов директор Николас Петер заяви, че BMW е успяла да компенсира предизвикателствата, свързани с недостига на чипове чрез „упорита работа“, но добави, че „колкото по-дълго се задържат проблемите при доставките, толкова по-напрегната ще е ситуацията“.

„Очакваме производствените ограничения да продължат през втората половина на годината, което съответно ще въздейства върху обема на продажбите“, предупреждава Петер.

Досега BMW остана относително по-слабо засегнат от глобалния недостиг на чипове в сравнение с други конкуренти, което се дължи на здравите връзки на концерна с доставчиците.

Volkswagen и Daimler предупредиха, че недостигът на чипове ще помрачи резултатите им през втората половина на 2021 г., а производителят на Mercedes заяви, че кризата може да се проточи през 2022 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още