IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BMW ще повиши цената на произвежданите в САЩ модели за китайския пазар

Миналата година германският концерн е доставил 100 хил. автомобила от САЩ в Китай

21:59 | 06.07.18 г.
<p>
	Снимка:Архив Ройтерс</p>

Снимка:Архив Ройтерс

Германският производител на луксозни автомобили BMW съобщи в петък, ще няма да може да „поеме изцяло“ новите китайски мита от 25% върху вносните модели, произведени в САЩ, и ще трябва да повиши цените на колите, които произвежда в Спартанбърг, Южна Каролина, предава Ройтерс.

BMW съобщи, че „в момента изчислява необходимото повишаване на цените“ на произведените в САЩ модели, внасяни в Китай, и ще го обяви „на по-късен етап“.

Миналата година германският концерн е доставил над 100 хил. коли от САЩ в Китай. Азитската страна, която само преди няколко дни намали митата върху вносни автомобили, наложи в петък нови мита от 25% върху 545 американски продукта, включително произведени в САЩ коли.

Решението беше взето в отговор на наложените мита от администрацията на Тръмп върху китайски вносни стоки на стойност 34 млрд. долара.

Това изправя автомобилните производители пред труден избор – да поемат разходите от митата, което ще се отрази на печалбите им, или да повишат цените и евентуално да загубят част от продажбите си.

„Въпросът пред автомобилните производители е дали могат да продават продуктите си на потребителите на по-високи цени. И ако не могат, как да компенсират загубите“, казва Йохан Гот, ръководител на консултантската компания A.T. Kearney.

Той допълва, че автомобилните концерни вече трябва да се справят с митата върху стоманата и алуминия в САЩ. Те също така са изправени пред възможността Тръмп да наложи мита от 25% върху внасяни от ЕС автомобили и американският президент заплаши, че ще оттегли страната си от Северноамериканското споразумение за свободна търговия.

Ford Motor съобщи в четвъртък, че няма да повишава цената на внасяните модели Ford, както и на луксозните модели Lincoln в Китай.

Миналия месец германският автомобилен производител Daimler съобщи, че печалбата преди облагането с данъци през 2018 г. ще намалее, тъй като митата върху изнасяните коли от САЩ в Китай ще се отразят върху продажбите на Mercedes-Benz.

От друга страна, General Motors внася произвежданите в Китай джипове Buick Envision в САЩ, които сега са подложени на мита. Миналата година GM е внесла 41 хил. броя от модела. Говорителка на компанията заяви, че все още не е взето решение за възможно повишаване на цената на Envision на американския пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:03 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още