IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BMW увеличава средствата за инвестиции в рисков капитал до 900 млн. долара

Базираната в Калифорния BMW i Ventures ще управлява новия фонд на концерна на стойност 300 млн. долара

12:52 | 02.07.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Mauricio Palos/Bloomberg</em></p>

Снимка: Mauricio Palos/Bloomberg

Германският производител на премиум автомобили BMW AG създава втори корпоративен фонд за рисков капитал, заделяйки 300 милиона долара за стартъпи, фокусирани върху устойчивостта и транспорта на бъдещето, съобщава Automotive News Europe. 

Базираната в Калифорния BMW i Ventures ще управлява фонда на концерна, като в същото време ще продължи да работи и с първия фонд в размер на 593 млн. долара. По този начин средствата, с които BMW ще разполага за рисков капитал, достигат вече 900 млн. долара.

Звеното на японския концерн Toyota Motor за инвестиции в рисков капитал Toyota Ventures, което често работи съвместно с BMW, по-рано този месец обособи втори инвестиционен фонд на обща стойност 300 милиона долара с фокус върху технологиите за устойчиво развитие и стартъп компаниите.

Чрез i Ventures BMW вече е успяла да инвестира в над 50 компании през петте години на съществуването на фонда, включително в няколко, които са излезли на борсата или планират листване, като ChargePoint и Proterra.

Неговият фокус продължава да бъде свързан със стартъпи, които се намират в ранен или среден етап на развитие, предимно базирани в Силициевата долина.

Маркъс Берънт и Каспър Сейдж ръководят i Ventures като управляващи партньори.

Новият фонд ще инвестира в автоматизацията на превозните средства и производството, данните и свързаността, както и в компании, участващи в усилията за намаляване на въглеродните емисии във всеки аспект на транспорта.

Берънт заяви, че BMW ще продължи да обмисля осъществяването на съвместни инвестиции с корпоративни партньори като Toyota, Porsche и Jaguar Land Rover.

BMW i Ventures и Toyota Ventures са инвестирали съвместно в пет стартъпа, включително в  May Mobility и Nauto.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още