Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Борис Джонсън подготвя законопроект за развитие на мрежата от зарядни станции

Целта на предложението на британския премиер е да се добавят по 145 хил. зарядни пункта годишно към наличната мрежа в страната до края на това десетилетие

Борис Джонсън подготвя законопроект за развитие на мрежата от зарядни станции

Снимка: Bloomberg L.P.

Британският премиер Борис Джонсън ще представи своите планове за драстично разширяване на мрежата от зарядни станции за електромобили в Обединеното кралство с хоризонт до 2030 г., когато правителството на страната се очаква да забрани продажбите на нови бензинови и дизелови превозни средства, съобщава Bloomberg.

Целта на предложението на Джонсън е да се добавят по 145 хил. зарядни пункта годишно към наличната мрежа до края на това десетилетие, надграждайки наличните към момента 250 хил. устройства, инсталирани в домовете и на обществени места. 

Още по темата

Великобритания може да се похвали с една от най-големите зарядни мрежи в Европа, но добавянето на нови станции се извършва с по-бавен темп в сравнение с налагането на електрическите автомобили. Мерките на Джонсън ще ускорят инсталирането на зарядни пунктове, усвоявайки част от 620-те млн. паунда, предвидени за финансиране на британския преход към електрическа мобилност, които правителството предвиди през октомври в своята стратегия за въглероден неутралитет.

„Ще изискваме новите жилища и сгради да разполагат със зарядни устройства за електромобили“, става ясно от речта на британския премиер, който се очаква да говори в понеделник пред CBI, най-голямата бизнес група в страната.

Финансирането на разширението на зарядната инфраструктура на Великобритания има за цел да отговори на критиките, че страната не разполага с необходимия брой станции, с който да отговори на темпа на въвеждане на електрически превозни средства, докато наличната инфраструктура не е надеждна.

Повече от 5,2% от 26 хил. обществени зарядни станции в Обединеното кралство не са използвани, според проучване на Channel 4 и приложението Zap-Map. Изследването показва, че 10% от инсталираните бързи зарядни станции, които се използват предимно при по-дълги пътувания, не работят.

„Това е проблем, който трябва да се реши“, изтъква Мелани Шуфълботам, съосновател на Zap-Map. „Когато говоря с мрежовите оператори, те знаят колко е важна надеждността и че това е нещото, което търсят шофьорите на електромобили“, добавя тя.

Британското правителство също така обяви нова тригодишна програма в размер на 150 млн. паунда под формата на кредити за малкия бизнес и за иновации. Част от средствата ще подкрепят екологичните технологии, докато други са насочени към повишаване на уменията на работниците.

„Инвестираме в нови проекти за генериране на водород чрез вятъра енергия“, показва още документа с подготвената реч на Джонсън.

Кабинетът на премиера се очаква да прокара законопроекта за разширение на зарядната инфраструктура в парламента до края на годината.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
А електрика откъде ще осигурят? С ветрени мелници и фотки на лунна светлина? Та те нямат готова електроенергетика за масовото преминаване към електрокари. Защо навремето електрокарите замениха с мотокари? И ги оставиха само там, където действително е наложително - примерно в затворени помещения. Гонят Михаля, хубаво. Но защо всички трябва да гоним Михаля? Не е ли време да преместим орбитата на Луната, че е започнала да се отдалечава от Земята и това ще доведе до истинска катастрофа? Или още не са се сетили за това? Първо ще изтрепем кравите, а после и хората, защото забавят въртенето на Земята и влияят върху лунната орбита...

Още от Новини
Адвокат: Мъск е искал да спаси SolarCity чрез придобиването ѝ от Tesla