IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bosch може да затвори завод в Германия заради енергийния преход

Предстоящото преминаване към електромобили ще доведе до значителен свръхкапацитет на завода в Мюнхен, счита компанията

17:09 | 18.07.21 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Германската компания Robert Bosch обмисля затваряне на завод в Мюнхен, който произвежда компоненти за коли, задвижвани от двигатели с вътрешно горене, съобщава местният вестник Merkur, цитиран от Bloomberg.

Предстоящият преход на Германия от коли с двигатели с вътрешно горене към електромобили ще доведе до „значителен свръхкапацитет и нужда от корекция“, съобщи говорител на компанията, цитиран от Merkur.

Търсенето на продукти на завода, сред които са електрически помпи за гориво и инжекционни клапани, ще намалее през идните няколко години, отслабвайки конкурентоспособността му, сочи вътрешен документ, цитиран от Merkur.

Ходът на Bosch показва как преходът към електрически автомобили вече променя германската индустрия. Най-голямата икономика в Европа очаква да има 14 млн. електромобила и хибридни коли по пътищата си до 2030 г. в рамките на усилията ѝ да се съобрази с все по-строгите правила на ЕС за въглеродните емисии.

Прогнозата на правителството е най-малко с 40% над предходни очаквания благодарение на ръста през последно време на продажбите на електрически коли, съобщи министърът на икономиката Петер Алтмайер този месец.

Миналата седмица ЕС обяви планове да изпълни по-строги климатични цели до 2030 г. по пътя си към елиминирането на въглеродните емисии до средата на века. Блокът предлага емисиите от нови автомобили да намалеят с 55% от 2030 г. и да спаднат до нула от 2035 г.

Тази политика ще засили търсенето на електрически модели и автомобилните компании се подготвят. Volkswagen, която е най-големият автомобилен концерн в Европа, очаква над 70% от продажбите на едноименния бранд да са електромобили от 2030 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:59 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
DaveBG
преди 2 години
Края на пуфтящите ракогенератори иде и тия промити мозъци дето лъжат че електрическите коли били лоши скоро ще им секнат париците от акцизи и заплатки по бензиностанциите. :D кеф!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 2 години
доообре... важното е да си щастлив шаран
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
evlogi
преди 2 години
Мне, не си схванал кво имам предвид.Въобще не говорех за това, а че все повече затворени промишлени предприятия ще има в Европа през следващите десетилетия, до голяма степен заради някои спорни политики .А статиите, френд, си ги чета най-внимателно.И основно не в инвестор, а в доста по авторитетни източници и на чужди езици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 4
khao
преди 2 години
нормално таварищ.. едно време ото бенц като е направил двигателя.... Ханс Бош е затворил фабриката за каруци... и е почнал да прави бензинови помпи... дето се вика... все повече такива новини :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 2 години
вие станахте бетер жълт сайт..... и колегата отдолу се е хванал като шаран, без да прочете статията, хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
evlogi
преди 2 години
Много подобни новини ще се чуват от Западна Европа през следващите десетилетия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още