IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bosch влага 250 млн. евро в разширяването на капацитета на свой завод в Германия

Допълнителният капацитет в Ройтлинген ще бъде въведен в експлоатация през 2025 г.

16:43 | 22.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Германският доставчик на автомобилни компоненти Robert Bosch ще инвестира допълнително 250 млн. евро в разширяване на своите производствени мощности, свързани с полупроводници, в завода в Ройтлинген, Германия, съобщава Ройтерс, цитирайки компанията. 

Сумата се прибавя към вече обявените за съоръжението 50 млн. евро под формата на инвестиция. Общата сума, заделена от Bosch за разходи за производство на чипове през 2022 г., достига 400 млн. евро. Разходите се отнасят за заводите в Ройтлинген, Дрезден и Пенанг, Малайзия.

По-голяма част от тази сума е предназначена за разширяване на капацитета на завода в Дрезден, където се произвеждат 300-милиметрови пластини за чипове. Съоръжението беше открито през юни.

Допълнителният капацитет в Ройтлинген ще бъде въведен в експлоатация през 2025 г.

„Появиха се еднократни проблеми, които в момента се решават“, посочва главният изпълнителен директор на Bosch Волкмар Денер по време на конференция на автомобилната индустрия, организирана от Automobilwoche в Лудвигсбург, Германия. „Това, което се случва сега, е структурен дефицит: има много повече търсене, отколкото индустрията може да произведе“, добавя той.

През декември Bosch предупреди, че автомобилният сектор на Европа е станал твърде зависим от Азия и други региони за жизненоважни компоненти като полупроводници и батерийни клетки.

Автомобилните чипове и клетките за батерии се превърнаха в двата най-важни компонента в ерата на електрическите и автономни превозни средства, принуждавайки европейските автомобилни производители да разчитат на азиатските доставчици, докато местната индустрия бавно изгражда капацитет.

Отделно Bosch обяви, че ще се обедини с Volkswagen Group за разработването на оборудване за производство на батерии за електромобили. Предвиденото съвместно предприятие ще покрива не само предвидените шест “гигафабрики” на германския автомобилен концерн в Европа, но и съоръженията извън Стария континент.

Най-големият доставчик на автомобилни компоненти в света по пазарен дял заяви през януари, че комбинирането на изкуствен интелект (ИИ) със свързани продукти ще му позволи да разработи нови бизнес модели в своето портфолио, от автомобилния сектор до домакинските уреди. Свързването на продукти с Интернет на нещата ще позволи на Bosch да използва ИИ за предоставяне на софтуерни актуализации, за които посочва, ще му помогнат да „предлага по-добри продукти и решения“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още