IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BP инвестира в батерии, които могат да зареждат електромобили за пет минути

Подразделението за рисков капитал на петролния гигант инвестира 20 млн. долара в израелската компания StoreDot

17:48 | 22.05.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Британската петролна компания BP инвестира 20 млн. долара в израелската стартираща компания StoreDot, която твърди, че батериите й могат да зареждат електромобили за пет минути, предава CNBC.

Петролният гигант съобщи, че подразделението й за рисков капитал BP Ventures инвестира в базираната в Тел Авив компания, която се стреми да намали емисиите на парникови газове в операциите си.

„Ултрабързото зареждане е в основата на стратегията за електрификация на BP. Технологията на StoreDot показва истински потенциал за автомобилните батерии, които могат да се зареждат за същото време, колкото е необходимо за напълването на резервоара за гориво“, каза представителят на BP Туфан Ергинбилджик в комюнике.

Подразделението за камиони на Daimler първо инвестира 60 млн. долара в StoreDot през септември миналата година. Израелската компания твърди, че батериите са екологични и позволяват на електромобил да измине над 483 км след пълно зареждане.

StoreDot разработва т. нар. „флаш батерии“, литиево-йонни батерии, които според нея могат да зареждат електромобили за минути. Батериите са захранвани от органични вещества и наноматериали.

StoreDot разработва сходна технология за зареждане на мобилни телефони за пет минути. Компанията иска да пусне продукта в търговската мрежа до 2019 г.

Подразделението за рисков капитал на BP инвестира в началото на годината пет милиона долара в стартъп компанията FreeWire, която произвежда мобилни станции за зареждане на електромобили.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още