IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британската платформа за онлайн търговия с коли Cazoo ще излезе на борсата

Очаква се сделката да оцени Cazoo на 7 млрд. долара

12:03 | 29.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Chris Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Британската платформа за онлайн търговия с автомобили Cazoo Holdings Limited заяви, че е постигнала споразумение да излезе на борсата в Ню Йорк чрез сливане с компанията със специално предназначение (SPAC) AJAX I Acquisition Corp, водена от американския милиардер инвеститор Даниел Ок, съобщава Ройтерс. 

Сделката с AJAX I, която е листната на Нюйоркската фондова борса, оценява Cazoo на 7 млрд. долара.

Плановете на Cazoo подчертават нарастващата роля на онлайн продажбите на автомобили през последната година на фона на пандемията от коронавирус, която задържа купувачите далеч от шоурумите.

„Смятаме, че на пазари като нашия тази промяна е постоянна, защото потребителите откриват нови начини да извършват трансакции, които са по-добри“, изтъква главният изпълнителен директор на британската компания Алекс Честърман.

Той основава Cazoo през 2018 г., като дружеството предлага онлайн покупка и доставка на употребявани автомобили във Великобритания и в някои страни от континентална Европа, използвайки модел, подобен на американската Carvana Co.

„Европейският пазар на употребявани автомобили възлиза на повече от 600 млрд. долара годишно. Делът на дигиталните продажби достига 1-2%, като смятаме, че той ще нарасне драстично. Това създава възможност“, изтъква от своя страна Ок.

През 2020 г. акциите на американската платформа Carvana поскъпнаха с над 400 на сто, като пазарната ѝ капитализация достига 44,6 млрд. долара. Цената на книжата на конкурента Vroom Inc. нарасна с 68% след първичното му публично предлагане (IPO) през юли.

Сливането ще осигури на Cazoo ново финансиране до 1,6 милиарда долара, които планира да инвестира в разрастване на своя бизнес и разширяване на нови пазари като Италия и Испания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още