IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британският автомобилен пазар удря 23-годишно дъно през юли

Близо 122 хил. превозни средства са били регистрирани през миналия месец в страната, според данни на Обществото на автомобилните производители и търговци

10:18 | 05.08.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Akos Stiller/Bloomberg</em></p>

Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Продажбите на нови автомобили във Великобритания се свиват с около 30 на сто до най-ниското си ниво от юли 1998 г., тъй като пандемията в страната, принудила близо два милиона британци да се изолират поради заразяване с коронавирус или контакти със заразени, доведе до опразване на хранителните магазини, проблеми със сметоизвозването и недостиг на гориво. 

И докато юли 2020 г. беше подкрепен от повторното отваряне на шоурумите, през тази година месецът е помрачен от липсата на полупроводници и хора, които трябваше да се самоизолират, пише Ройтерс.

Приблизително 122 хил. превозни средства са били регистрирани през миналия месец в страната, според данни на Обществото на автомобилните производители и търговци (SMMT). Организацията заяви, че незначително понижава прогнозата си за цялата година до 1,82 млн. автомобила.

Масовото карантинизиране на хора във Великобритания породи дебати дали напълно имунизираните могат да избегнат задължителната карантина, като вместо нея се тестват ежедневно. Това правило би трябвало да влезе в сила в средата на август. До момента има изключения само за участниците в един пилотен проект и за служителите в здравеопазването.

Във Великобритания броят на новозаразените расте отново от седмици - най-вече заради разпространението на силно заразния делта вариант на коронавируса. Към това се добавя обстоятелството, че британското правителство междувременно отмени почти всички ограничения, свързани с пандемията.

По отношение на електромобилите страната залага на бързите темпове на растеж на сегмента с приемането на забрана за продажба на коли с изкопаеми горива от 2030 г., предлагайки 1 млрд. паунда за стимулиране на производството на батерии за електромобили и свързаните с това вериги на доставките.

Редица компании, в това число Rivian, Nissan и Stellantis, Ford и Britishvolt, планират да обособят или засилят местното производство на електромобили и свързаните с тях компоненти.

Властите твърдят, че „за да подкрепи прехода на автомобилния сектор към електрически превозни средства“, правителството е „решено да осигури огромни фабрики и продължава да работи в тясно сътрудничество с инвеститорите и производителите на превозни средства за напредък в плановете за масово производство на батерии във Великобритания“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:30 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още