Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Британският автомобилен пазар удря 23-годишно дъно през юли

Близо 122 хил. превозни средства са били регистрирани през миналия месец в страната, според данни на Обществото на автомобилните производители и търговци

Британският автомобилен пазар удря 23-годишно дъно през юли

Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Продажбите на нови автомобили във Великобритания се свиват с около 30 на сто до най-ниското си ниво от юли 1998 г., тъй като пандемията в страната, принудила близо два милиона британци да се изолират поради заразяване с коронавирус или контакти със заразени, доведе до опразване на хранителните магазини, проблеми със сметоизвозването и недостиг на гориво. 

Още по темата

И докато юли 2020 г. беше подкрепен от повторното отваряне на шоурумите, през тази година месецът е помрачен от липсата на полупроводници и хора, които трябваше да се самоизолират, пише Ройтерс.

Приблизително 122 хил. превозни средства са били регистрирани през миналия месец в страната, според данни на Обществото на автомобилните производители и търговци (SMMT). Организацията заяви, че незначително понижава прогнозата си за цялата година до 1,82 млн. автомобила.

Масовото карантинизиране на хора във Великобритания породи дебати дали напълно имунизираните могат да избегнат задължителната карантина, като вместо нея се тестват ежедневно. Това правило би трябвало да влезе в сила в средата на август. До момента има изключения само за участниците в един пилотен проект и за служителите в здравеопазването.

Във Великобритания броят на новозаразените расте отново от седмици - най-вече заради разпространението на силно заразния делта вариант на коронавируса. Към това се добавя обстоятелството, че британското правителство междувременно отмени почти всички ограничения, свързани с пандемията.

По отношение на електромобилите страната залага на бързите темпове на растеж на сегмента с приемането на забрана за продажба на коли с изкопаеми горива от 2030 г., предлагайки 1 млрд. паунда за стимулиране на производството на батерии за електромобили и свързаните с това вериги на доставките.

Редица компании, в това число Rivian, Nissan и Stellantis, Ford и Britishvolt, планират да обособят или засилят местното производство на електромобили и свързаните с тях компоненти.

Властите твърдят, че „за да подкрепи прехода на автомобилния сектор към електрически превозни средства“, правителството е „решено да осигури огромни фабрики и продължава да работи в тясно сътрудничество с инвеститорите и производителите на превозни средства за напредък в плановете за масово производство на батерии във Великобритания“.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Автомобилният сектор променя стратегията си за запасите заради дефицита на чипове