IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Britishvolt планира да построи фабрика за батерии в Канада

Компанията е наела бивш директор на Ford, който да компенсира липсата ѝ на опит по отношение на контактите с автомобилните концерни

15:33 | 09.04.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Olivier Matthys/Bloomberg</em></p>

Снимка: Olivier Matthys/Bloomberg

Британският стартъп за батерии Britishvolt планира да изгради производствено съоръжение за батерии за електрически превозни средства в Канада, съобщава Automotive News Europe.

Съветникът на компанията и бивш директор във Ford Motor Джо Бакай заяви, че Канада е привлекателна дестинация „по отношение на достъпната възобновяема енергия и разнообразието от суровини“.

Според него плановете на производителя на батерии се намират още в ранен етап на развитие. „Водим дискусии с местните власти“, споделя Бакай.

През март Britishvolt обяви, че назначава Байак за съветник. 

Той прекарва над 30 години във Ford, работейки в САЩ и Европа, като помага на инженерите на американския автомобилен гигант да създадат двигателите от гамата EcoBoost, като се оттегля от концерна през 2018 г., докато изпълнява длъжността директор „Продуктово разработване“ за Европа.

От Britishvolt посочват, че потенциалният завод в Канада ще бъде сходен по размер и с планираната за изграждане Фабрика в Блит, Англия, която ще разполага с капацитет от 30 гигаватчаса (ГВтч). Строителството на английското съоръжение трябва да започне по-късно тази година и да приключи през 2023 г., като се очаква заводът да достигне пълен производствен капацитет до 2027 г.

Едно съоръжение с капацитет от 30 ГВтч би могло да произвежда 300 хил. броя 100-киловатчасови батерии годишно.

Британската компания ще се фокусира върху автомобилните концерни, които произвеждат превозни средства в САЩ и Канада, споделя говорител на Britishvolt. По неговите думи стартъпът няма да променя името на бизнеса си в Канада.

Изпълнителният директор на Britishvolt Орал Наджари наскоро посочи, че стартъпът се стреми да набере средства за своята експанзия като се листне на борсата в САЩ чрез сливане с компанията със специално предназначение (SPAC).

До момента британското дружество не е успяло да сключи договор с нито един автомобилен производител и не е ясно дали някои представител на автомобилната индустрия ще е склонен на сделка за доставка с компания, която все още търси финансиране.

Бакай очаква Европа да бъде най-бързо растящият регион в света по отношение на продажбите на електромобили.

Редица производители на автомобили като Stellantis и Volkswagen Group вече обявиха планове да обособят собствено производство на батерии или да си партнират с доставчици. Но Бакай вярва, че продажбите на електрически превозни средства ще растат толкова бързо, че наличните производствени мощности няма да бъдат достатъчни, за да отговорят на търсенето.

Според Бакай до 2030 г. Европа ще се превърне в най-големия пазар за електромобили, като над 50% от продажбите в региона ще представляват именно електрическите превозни средства. Той предвижда американският пазар също да се развие добре.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:05 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още