IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брюксел обмисля нова такса за шофьорите, които влизат в града

Ходът можд да разклати сериозно отношенията между представителите на различните националности в страната

10:34 | 02.09.19 г.
<p>
	Еко активисти протестират в Брюксел срещу замърсяването на въздуха. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Еко активисти протестират в Брюксел срещу замърсяването на въздуха. Снимка: Ройтерс

Управата на белгийската столица Брюксел възнамерява да таксува всички шофьори, които влизат в града - стъпка, която вероятно ще разклати сериозно отношенията между представителите на различните националности в страната, съобщава Politico, цитиран от Bloomberg TV Bulgaria.

Новият министър на мобилността в белгийската столица Елке Ван Ден Бранд обяви, че регионалното правителство на Брюксел ще въведе система за пътно таксуване до края на 2024 г. Според плана хората, пътуващи в Брюксел, ще трябва да плащат такса, като размерът ѝ ще зависи от трафика и количеството вредни емисии, които отделя превозното средство.

„Всеки, който живее, работи или посещава града, знае, че качеството на въздуха е много лошо и че наистина трябва да вземем мерки. Умното таксуване осигурява отговор на този проблем“, посочи Ван Ден Бранд пред местно радио.

Планът на министъра, който е представител на партията на Зелените, засилва напрежението между Брюксел, Фландрия и Валония, защото пътната такса е обвързана с намаляване на други данъци за пътно ползване, за да компенсира шофьорите. Хората от региони, които не участват в схемата, също ще трябва да плащат таксата, когато пътуват в Брюксел, но няма да получат данъчно облекчение. По подобен начин преди години Германия заобиколи начина да не налага граждани на ЕС с допълнителна такса за пътувания по аутобаните.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още