IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Броят на електрическите автомобили може да достигне 125 млн. до 2030 г.

През миналата година по пътищата са се движили 3,1 млн. броя електрически превозни средства

13:30 | 30.05.18 г. 8
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Броят на електрическите превозни средства по пътищата в цял свят е нараснал до рекордно ниво от 3,1 млн. броя през 2017 г., но са нужни още проучвания, политики и стимули, за да се увеличи още повече тази цифра, заяви днес Международната агенция по енергетика, цитирана от Ройтерс.

Броят на електрическите автомобили, включително на батерии, плъг-ин хибриди и лекотоварни пътнически превозни средства с горивни клетки, е нараснал с 57% спрямо 2016 г., казва МАЕ в свой доклад.

Китай е допринесъл за 40% от общия глобален брой миналата година. 

Проучванията и развитието, подкрепата в политиките, инвестиции за зареждаща инфраструктура и подобрения в производството водят до по-ниски разходи за батериите и по-голямо навлизане на електрическите превозни средства.

Разходите за батерии обаче все още са голям компонент от общите за електрически автомобили, затова ще са нужни финансови стимули като отстъпки, данъчни облекчения или освобождаване от данъци, за да се подпомогне разгръщането на електрическите автомобили.

„През последните години се вижда динамично пазарно навлизане на електрически превозни средства“, заяви МАЕ в доклада си.

„Продължаващата подкрепа и ангажименти за растящо навлизане на електрическите автомобили от политиците и автомобилната индустрия предполага, че тази тенденция няма да отмине през следващото десетилетие“, се казва още в доклада.

По оценки на МАЕ до 2030 г. по пътищата ще има 125 млн. електрически превозни средства въз основа на съществуващите и обявените политики. Тази цифра може да стигне 220 млн., ако политиките станат по-амбициозни, за да задоволят глобалните климатични цели и други устойчиви цели.

Пренасочването към електрически автомобили ще увеличи търсенето на някои суровини, особено кобалта и лития, използвани за литиево-йонни батерии.

Очаква се търсенето на кобалт да бъде десет пъти по-високо от сегашните нива до 2030 г. на ниво от 101 килотона годишно съгласно сегашните политики и може да достигне 25 пъти по-високо ниво от 291 килотона на година с по-амбициозни държавни политики, смята МАЕ.

Прогнозите за търсенето на литий са да достигне 91 килотона/годишно до 2030 г. или 263 килотона/годишно при по-амбициозни политики.

Засега нарастващите цифри за електрическите автомобили по пътя имат ограничено влияние върху търсенето на електричество. През 2017 г. оценяваното глобално търсене на електричество от всички електрически автомобили е било 54 тераватчаса, което е малко над енергийното търсене на Гърция.

С навлизането на повече електрически автомобили обаче ще расте и търсенето на електричество и това ще повлияе на преносните и разпределителните мрежи, се казва още в доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

8
rate up comment 6 rate down comment 1
khao
преди 5 години
при Ким няма електромобили, само *** като теб :):)и кво общо има бриксел с това че лъжеш с техническите данни ? .. и си тотално изперкал ? пак ли белгийците са виновни :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 9
studioaa
преди 5 години
Я ким кухао ун бил тук. Бягай да възхваляваш вождовете на социализЪма в брюксел или пхенян, където си избереш...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 4
khao
преди 5 години
плащат ли ти да пишеш глупости или го правиш доброволно ? тук всички сме над 7ми клас и трудно ще минат измислиците ти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 16
studioaa
преди 5 години
Електричките трябва да се забранят докато не се разработят безопасни батерии с достатъчно високо КПД. Сегашните електрички са изключително опасни, батерията им е пълна със свръхтоксички тежки метали, които ще предизвикат отравяне на водите и почвата като се натрупат, батериите са като движеща се бомба защото пламват най-малката искра и не могат да се загасят дори от пожарната. Като за капак електричките разбиват пътищата 3 пъти по-бързо от нормалните коли защото имат огромно тегло като за кола... Реално почти всяка катастрофа с участието на електричка води до жертви и липсата на шум от двигателя застрашава пешеходците също така...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 15
studioaa
преди 5 години
Това са прекрасни новини за нас българите, стига да проявим разум и да напуснем еврогейският съюз...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 6
Анонимен
преди 5 години
ето това твоете е чист попупизъм :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 4
bgMan
преди 5 години
Започнаха принудително да карат хората да си сменят колите.Гледам тези с поршета, мазератита и бентлита за по 0.5 милиона лева и си мисля как един ден няма да имат право да ги ползват в големите населени места и трябва да се охарчват за нови EV версии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 5
khao
преди 5 години
сегашните регулации и стимули са повече от достатъчни, само спрете субсидите на въглищаритеи там свързаните с тях. Друго не е нужно освен време за прехода.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още