IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BWM ще използва алуминий, получен чрез топене със соларна енергия

Базираната в Абу Даби Emirates Global Aluminium ще достави 43 000 тона алуминий на германския концерн през тази година

11:54 | 02.02.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andreas Gebert/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andreas Gebert/Bloomberg

Германският автомобилен концерн BMW AG планира да започне да купува алуминий, за чието производство се използва иновативна технология на топене чрез слънчева енергия, генерирана от соларни мощности в Обединените арабски емирства (ОАЕ), съобщава DPA.

Подобно развитие ще спести 2,5 млн. тона въглероден диоксид през следващите десет години и представлява важна стъпка към намаляване на парниковите емисии с 20 на сто във веригите на доставка, посочва Андреас Венд, член на борда на директорите в BMW. 

Базираната в Абу Даби Emirates Global Aluminium (EGA) ще достави 43 000 тона алуминий на BMW само през тази година.

EGA е първата компания в света, която използва технология за разтапяне на метала чрез слънчева енергия за търговско производство на алуминий. За момента нейният единствен клиент ще бъде германския автомобилен концерн.

Използваната електроенергия за разтапяне на алуминия е генерирана от мащабен соларен парк, изграден близо до Дубай.

Производството на алуминий се нуждае от много енергия, но лекият метал ще може частично да компенсира голямото тегло на батериите за електрически превозни средства.

Произведеният чрез соларна енергия алуминий ще се използва в изграждането на различни компоненти за каросерията на автомобилите в завода на BMW в Ландсхут.

BMW обяви, че планира да удвои продажбите на електрически превозни средства през тази година. Компанията и нейните конкуренти се надпреварват да увеличат присъствието си в сегмента, притиснати от по-строгите разпоредби на Европейския съюз (ЕС) относно емисиите на въглероден диоксид и растящото влияние на американския пазарен лидер Tesla Inc.

От BMW добавят, че концернът ще се стреми да увеличи с 50% и продажбите на плъгин хибриди през тази година спрямо 2020 г.

Германският производител се въздържа да предостави точни обеми на продажбите, но на базата на наличната информация за изминалата година, когато компанията продаде около 193 хил. електромобила, става ясно, че тя ще търси приблизително 400 хил. продажби през настоящата. За сравнение, през 2020 г. Tesla успя да достави 500 хил. електромобила.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:51 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още