Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

България е на опашката в Европа по достъпен бензин

След нас е само Украйна, показва проучване сред 33 европейски държави

България е на опашката в Европа по достъпен бензин

Снимка: Pixabay

България е на предпоследно място в Европа по цена на бензина, сочи изследване, проведено от агенция „РИА Рейтинг”. В него се включва не само цената на горивото, но и размерът на средната работна заплата в съответната държава.

От общо 33 изследвани страни на Стария континент България заема 32-ра позиция. При цена от около 2,20 за литър гориво българинът може да си купи 430 литра бензин А95 месечно. По-зле от нас е само Украйна, където доходите на жителите стигат за 243,8 литра гориво. Непосредствено преди България е Румъния с 433,6 литра.

Средната стойност за Европа в проведеното изследване е 1126 литра. Съответно най-високи доходи, съпоставими с цената на бензина, имат в Люксембург – 2754 литра. Второто място е за Норвегия с 2184 литра, а на трето – Австрия с 2010 литра. В първата петица попадат още Великобритания – 1984 литра и Швеция – 1854 литра.

Като цена най-скъпият бензин на континента се предлага в Норвегия, Холандия, Дания, Гърция и Италия.

Същата е ситуацията и с дизеловото гориво.

Въпреки че цената на литър бензин в Русия е една от най-ниските – 45 рубли (1,19 лева), страната заема едва 16-о място в тази класация, като жителите могат да си купят 853,3 литра месечно. По-евтино гориво от включените в списъка държави се предлага само в Казахстан – 0,85 лв. (18-място според доходите) и Беларус – 1,18 лв. (25-о място).

За изследването си агенцията е използвала данни от Европейската комисия, от съответните агенции, регулиращи цената на горивото в съответните държави, както и от различни организация и от Централната банка на Русия.

Още новини за автомобили вижте в Automedia.bg

 

По статията работиха: автор Automedia.bg, редактор Евгения Маринова
Още по темата: Новини цена на бензина

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Мъск обещава Tesla за 25 хил. долара