Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

България е трета в ЕС по ръст на продажбите на леки търговски превозни средства

Въпреки че регистрациите в сегмента нарастват, продажбите на тежкотоварни търговски превозни средства отчитат дълбоки спадове през октомври

България е трета в ЕС по ръст на продажбите на леки търговски превозни средства

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

България се нарежда на трето място по ръст на регистрациите на нови леки търговски превозни средства в Европейския съюз (ЕС) за октомври, става ясно от данни на Асоциацията на европейските автомобилни производители (АСЕА).

Страната ни регистрира ръст от 18,2% до 467 броя през изминалия месец. България е изпреварена само от Ирландия (54,8%) и Литва (22,8%). 

Още по темата

През октомври европейският пазар на леки търговски превозни средства се свива, като броят на новите регистрации намалява с 1,2% до 172 743 броя.

Търсенето на леки търговски превозни средства (до 3,5 тона) в ЕС се увеличава през миналия месец, като регистрациите на нови камиони и автобуси намаляват по същото време.

Основните пазари в ЕС отчитат смесени резултати в сегмента на леките търговски превозни средства, като Германия регистрира ръст от 9,4%, докато в Италия регистрациите нарастват със 7,4%. В същото време испанският и френският пазар отчитат понижения съответно от 8,3 на сто и 4,5%.

През първите десет месеца на 2020 г. търсенето на леки търговски превозни средства се свива с 20,5% до 1,45 млн. броя в рамките на ЕС. За този период нито една страна от блока или от Европа не отбелязва ръст, като повечето пазари регистрират двуцифрени спадове с изключение на Дания (-9,9%).

За периода януари-октомври понижението в Испания достига 30,4%, това във Франция – 19,8 на сто, в Германия и Италия – 18,4%. България регистрира спад от 18,1% до 4894 броя.

Регистрациите на нови микробуси през октомври в рамките на ЕС се увеличават с 0,7 на сто на годишна база, отчитайки втори пореден месеца на растеж. Търсенето на този тип превозни средства е подкрепено главно от пазарите в Западна Европа, където регистрациите нарастват с 1,7%. В Германия покупките на микробуси се увеличават с 13,5%, а в Италия – с 9,2 на сто. В същото време Централна Европа отчита 8,5-процентно понижение.

През първите десет месеца на годината регистрациите на леки търговски превозни средства в ЕС се понижава с 20,5 на сто. В Германия понижението достига 15,5%, докато Италия и Франция бележат спад съответно от 18,2% и 18,9 на сто. От големите пазари Испания отчита най-голямо понижение – 30,7%.

Регистрациите на нови тежкотоварни превозни средства (над 16 тона) в рамките на ЕС се свиват с 9,8% през октомври на годишна база до 20 858 броя. С изключение на Италия, която отчита ръст от 5,5 на сто, останалите големи пазари записват спадове. За Испания понижението е 28,7%, за Франция – 11,5 на сто, докато регистрациите в Германия се свиват с 3%.

В това отношение България отчита спад от 6,8% до 279 броя.

В периода януари-октомври регистрациите на тежкотоварни търговски превозни средства в ЕС се свиват с 32,4% до 161 002 броя на годишна база. Всички страни в Европа и блока отбелязват двуцифрени спадове. При Германия понижението е 30,9%, докато за Франция и Испания – съответно 30,3 на сто и 26,9%. Продажбите на нови тежкотоварни търговски превозни средства в Италия се свиват със 17,9%. 

Още по темата

Понижението в България за периода достига 40,5%.

Регистрациите на нови камиони се понижават с 9,5% през октомври в ЕС. В този сегмент пониженията са най-дълбоки за пазара на търговски превозни средства. От големите пазари Испания е най-сериозно засегната. Страната отчита спад на регистрациите в размер на 27,3%.

Понижението в България възлиза на 8,9%.

През първите десет месеца на годината регистрациите на нови камиони спадат рязко в целия ЕС – с 30,3% до 201 258 броя. Понижението в Германия достига 28,1%, в Италия – 18,3 на сто, във Франция – 28,5% и в Испания – 26 на сто. За България спадът достига 40,4%.

През октомври продажбите на нови автобуси в рамките на ЕС се свиват с 12,6 на сто. В този сегмент България отчита най-голям спад за блока от 93,7% до 5 броя. Страната ни е следвана от Хърватия, където понижението е 93,3 на сто. Най-голям ръст регистрират Естония (185,7%) и Люксембург (137,5%).

През първите десет месеца на годината продажбите на нови автобуси в ЕС отбелязват спад от 25,2%. Въпреки общата негативна картина Кипър успява да отбележи впечатляващ ръст – 1126,3%. Продажбите нарастват още в Дания и Естония – съответно с 2,8% и 5,6 на сто.

В България регистрациите за периода се понижават с 48,7% до 306 броя.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Shell планира да придобие най-големия британски оператор на зарядни станции