IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е втора в ЕС по спад на фаталните пътни инциденти през 2020 г.

За периода 2010-2020 г. броят на смъртните случаи по пътищата у нас се понижава с 40%, като тук страната ни дели шестото място с Белгия

15:35 | 20.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Kerem Uzel/Bloomberg</em></p>

Снимка: Kerem Uzel/Bloomberg

Броят на смъртните случаи по пътищата в България е намалял в рамките на миналата година с 26% спрямо 2019 г., съобщават от Европейската комисия (ЕК). В това отношение страната ни се нарежда на второ място в Европейския съюз (ЕС) след Малта, където броят на фаталните инциденти се понижава с 31 на сто.

В същото време спадът през 2020 г. в България достига 40% спрямо данните за 2010 г. Тук страната ни дели шестото място с Белгия, като двете страни са изпреварвани от Гърция (-54%), Испания и Хърватия (-44%), Португалия (-43%), Италия и Словения (-42%) и Литва (-41%). 

От всички страни в ЕС най-голям спад през 2020 г. спрямо 2010 г. регистрира Гърция – 54%, която успява да надхвърли целта на блока за понижение на инцидентите с 50%. Общо 18 държави в рамките на блока отчитат най-ниските си стойности досега.

Двуцифрени понижения за 10-годишния период регистрират още Чехия, Дания, Германия, Естония, Ирландия, Франция, Кипър, Латвия, Люксембург, Унгария, Малта, Австрия, Полша, Румъния, Словакия, Финландия и Швеция.

Ръст в броя на смъртните случаи по пътищата през 2020 г. спрямо 2010 г. отчита Нидерландия – с един процент.

Средното понижение за ЕС достига 17 на сто спрямо 2019 г., което представлява спад от 4000 до 18 800 случая. Това е най-голямото намаление за блока на годишна база.

През 2020 г. спрямо 2010 г. произшествията в ЕС са намалели с 36%.

БГ БГ

„С почти 4000 по-малко смъртни случая по пътищата на ЕС през 2020 г. в сравнение с 2019 г. нашите пътища остават най-безопасните в света. Въпреки това изоставаме от нашата цел за последното десетилетие и са необходими съвместни действия, за да не се върнем към нивата отпреди пандемията от COVID-19. В нашата стратегия за устойчива и интелигентна мобилност потвърдихме ангажимента си за прилагане на стратегията на ЕС за безопасност по пътищата и за намаляване на броя на смъртните случаи за всички видове транспорт почти до нула“, заяви еврокомисарят по въпросите на транспорта Адина Вълян.

През десетилетието между 2010 г. и 2020 г. броят на смъртните случаи по пътищата е намалял с 36%. Тези цифри са под целта за 50% по-малко смъртни случаи, определена за същото десетилетие. Независимо от това, с 42 смъртни случая по пътищата на 1 милион жители, Европа остава континентът с най-безопасните пътища в света. За сравнение, глобалната средна стойност е над 180.

По-ниските обеми на движението в резултат на пандемията от COVID-19 имаха отчетливо, макар и неизмеримо въздействие върху броя на смъртните случаи по пътищата. Предварителните данни в САЩ обаче показват например, че смъртните случаи са се увеличили рязко през 2020 г. въпреки по-ниския обем на движението. Данните в някои държави от ЕС също свидетелстват за ръст при рисковото поведение на пътя, по-специално превишаване на ограниченията на скоростта, по време на периода на прилагане на ограничителни мерки, изтъкват от ЕК.

Около 70% от смъртните случаи по пътищата в градските райони в целия ЕС са свързани с уязвими участници в пътното движение, в т.ч. пешеходци, мотоциклетисти и велосипедисти. Ето защо осигуряването на безопасност по пътищата в градовете е от ключово значение и ЕК иска да гарантира, че безопасността на движението по пътищата се взема предвид на всички етапи от планирането на градската мобилност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:15 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още