IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

CATL ще проучва ново находище на литий, за да подсигури суровини за своите батерии

Компанията е спечелила търг с оферта в размер на 135 млн. долара

10:49 | 21.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Китайската Contemporary Amperex Technology Co. Ltd. (CATL), най-големият производител на електромобилни батерии в света, се е сдобил с права за проучване на находище на литиева глина в Китай, тъй като нарастващото търсене на електрически автомобили подхранва надпреварата за осигуряване на достатъчно доставки на суровини, съобщава Bloomberg. 

CATL е предложила 865 млн. юана (135 млн. долара) в търг за правата за проучване на находището, чиито залежи се оценяват на около 2,66 млн. тона литиев метален оксид.

Индексът на глобалните цени на лития, съставен от Benchmark Mineral Intelligence, нарасна с 280% през 2021 г. и с още 127% през първото тримесечие на тази година, тъй като предлагането е притиснато от бързото увеличаване на търсенето на електромобили.

По време на представянето на тримесечните приходи на Tesla в сряда главният изпълнителен директор на концерна Илон Мъск призова за повече инвестиции в добива на литий, заявявайки, че това е „фундаменталният ограничаващ фактор“ за по-широкото приемане на електромобили.

„CATL ще ускори проучването и разработването на литиеви минерални ресурси и ще увеличи доставките на литий в опит да върне цените на суровините, свързани с литий, до разумно ниво“, изтъкват от китайската компания, основен доставчик на батерии за Tesla.

Нейното дъщерно дружество Yichun Contemporary Amperex Resources Ltd. е спечелило правата за проучване на обекта, който обхваща площ от 6,44 квадратни километра в източната китайска провинция Дзянси.

Миналата седмица CATL обяви, че ще си партнира с държавни индонезийски фирми в проект на стойност 6 млрд. долара, обхващащ добив на никел, материали за батерии, производство и рециклиране, в опит да осигури по-широк набор от ресурси от неблагородни метали за производството на батерии. Съперникът ѝ LG Energy Solution заяви няколко дена преди това, че ръководи консорциум за развитие на веригата на стойност относно батериите, без да предоставя конкретна финансова информация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още