IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на акиите на Rivian падна под нивото им от нейното IPO

Силната конкуренция на пазара на елкетромобили и сключения договор между Amazon и Stellantis разклатиха позицията на стартъпа на фондовата борса

20:00 | 06.01.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на акциите на американския производител на електромобили Rivian Automotive Inc. падна под стойността им от нейното първично публично предлагане (IPO) през ноември заради нарастващата конкуренция в сектора, пише Bloomberg.

Акциите на производителя на електрически пикапи, подкрепян от Amazon.com Inc., за кратко поевтиняха под ценовото им ниво от IPO-то през ноември, тъй като концернът е изправен пред нарастващата конкуренция на пазара на електромобили. 

Книжата на Rivina попаднаха в низходяща спирала, след като Amazon обяви сделка със Stellantis NV за закупуване на електрически микробуси за доставка. Въпреки че Rivian и Amazon заявиха, че партньорството им остава непроменено, сделката се припокрива с плана на стартъпа за изграждане на електрически търговски превозни средства за гиганта в електронната търговия и може да увеличи конкуренцията при борбата за бъдещи поръчки от Amazon.

В средата на декември Rivian обяви, че планира да изгради завод за 5 млрд. долара в Джорджия, за да увеличи капацитета си, но подчерта, че има производствени предизвикателства в момент, в който получава по около 2000 предварителни поръчки всяка седмица.

„Не искаме да задълбаваме толкова в краткосрочните проблеми... но това подчертава риска, какъвто Rivian има в изобилие“, коментира анализаторът на RBC Capital Markets Джоузеф Спак.

Базираната в Калифорния компания очаква производството да спадне с „няколкостотин превозни средства“ спрямо целта за 2021 г. от 1200 заради ограничения във веригата на доставките.

Ноемврийското IPO на Rivian се превърна в шестото по големина в историята на САЩ и най-голямото за 2021 г. След цена при листване от 78 долара, акциите ѝ поскъпнаха до 172,01 долара, което осигури на компанията пазарна стойност от над 100 милиарда долара, правейки я по-ценна от производствени гиганти като Ford Motor Co. и General Motors Co.

Съгласно условията на сделката на Amazon с Rivian, основаната от Джеф Безос компания ще има ексклузивни права върху микробусите на стартъпа за четири години, от момента на доставката на първата партида. Доставките трябваше да започнат през декември.

Въпреки сделката Amazon е свободна да работи с други производители на автомобили. Споразумението със Stellantis „подчертава уязвимостта на Rivian към нарастващата конкуренция и залогът ѝ върху неизключителен договор, който е изкривен в полза на онлайн търговеца на дребно“, коментира Кевин Тайнан, автомобилен анализатор от Bloomberg Intelligence.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още