IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на автомобилните суровини са нараснали двойно за последните две години

Ценовият скок при металите за електрически коли е още по-голям

17:13 | 29.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

В момента пазарът на суровини се сблъсква с дефицит, което води до увеличаване на цените. Нов анализ на консултантската фирма Alix Partners показва как това се отразява върху цените на новите автомобили.

Според проучването автопроизводителите ще трябва да похарчат 2820 долара за суровини за направата на един средностатистически автомобил с двигател с вътрешно горене. През 2020 г. тези разходи достигат 1460 долара, съобщава Automobilwoche. 

Скокът при цените на суровините, необходими за направата на електрически автомобили, е още по-явен: през 2020 г. разходите остават малко под 3000 долара, докато в момента те възлизат на 6530 долара.

Батериите за електрически автомобили, които от известно време поевтиняват, може да поскъпнат отново заради дефицита, предупреждава Alix Partners.

Търсенето на литий продължава да расте, което ограничава предлагането, Поради това автомобилните компании проучват – в допълнение към литиево-йонните батерии – и други технологии, които се нуждаят от по-малко суровини.

Alix Partners вижда литиево-желязо-фосфатните батерии (LFP) като подходящо решение за замяна на конвенционалните електромобилни батерии през следващите няколко години, споделя Фабиан Пионтек, управляващ партньор в Alix Partners.

LFP батериите са значително по-евтини от батериите, базирани на никел, кобалт и манган, и притежават предимството, че не зависят от икономически и политически нестабилни региони.

В глобален план продължават и опитите да се заобиколи Китай по отношение на добива на литий. Индустрията се нуждае от 42 млрд. долара инвестиции до края на десетилетието, за да отговори на търсенето на метала за производството на батерии, като в същото време се стреми да изгради вериги на доставки, заобикалящи Китай.

Секторът ще изисква по 7 млрд. долара инвестиции всяка година до 2028 г., според доклад на Benchmark Mineral Intelligence. Това ще му помогне да отговори на прогнозното търсене от 2,4 млн. тона годишно до 2030 г., което е четири пъти по-високо от 600-те хиляди тона, които се очаква да бъдат произведени през 2022 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още