Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Continental обвини азиатските си конкуренти за своето преструктуриране

Според германския концерн свръхкапацитетът на автомобилни гуми в Европа е предизвикан от наплива на компании, базирани в Азия

Continental обвини азиатските си конкуренти за своето преструктуриране

Снимка: Bloomberg L.P.

Германският производител на автомобилни гуми Continental AG заяви, че мащабното му преструктуриране, което ще доведе до премахване или прехвърляне на 30 000 работни места, е подтикнато отчасти от нахлуването в Европа на конкурентни азиатски компании, които „наводняват“ пазара с гуми. 

Още по темата

Заводът на производителя в Аахен, Германия, ще бъде приблизително десетият завод за гуми в Западна Европа, който ще бъде затворен или преструктуриран за петгодишен период, заяви главният изпълнителен директор Елмар Дегенхарт пред репортери в сряда. Азиатските компании добавиха производствени мощности с капацитет от около 50 милиона гуми в Източна Европа през последното десетилетие, въпреки че пазарът се намира в застой, съобщава Bloomberg.

„Досега успяхме да устоим на това развитие, но сега стигнахме до момент, при който свръхкапацитетът в Западна Европа възлиза между 13 и 15 милиона гуми за пътнически превозни средства“, посочва Дегенхарт. Continental ще затвори фабриката в Аахен в края на следващата година, което ще засегне до 2000 работни места.

61-годишният Дегенхарт говори след като надзорният съвет на Continental одобри по-драстична реорганизация на почти 150-годишния производител. Мерките, предприети от миналата година за съживяване на печалбата и приходите, се оказаха недостатъчни, след като пандемията замрази временно голяма част от световното производство на автомобили и помрачи перспективите пред индустрията.

Continental заяви на 1 септември, че планира да съкрати или прехвърли до 13% от работната си сила, за да намали разходите с поне 1 млрд. евро годишно. Около 90% от мерките за преструктуриране, които могат да засегнат 30 000 работни места, трябва да бъдат приложени до 2025 г.

В Continental работят около 232 000 души по целия свят, включително 59 000 в Германия. До момента доставчикът не е представил своята перспектива за цялата година, като се позовава на постоянна пазарна несигурност. Той не очаква глобалният пазар да се върне към нивата от 2017 г. до средата на десетилетието и отложи плановете си да отдели своето звено Vitesco Technologies GmbH, докато пазарите не се подобрят.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Mercedes залага на еволюцията, а Tesla - на революцията, при автономните коли