Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Continental превръща челното стъкло в огромен телевизор

Технологията съвсем скоро ще се появи при серийни автомобили

Continental превръща челното стъкло в огромен телевизор

Снимка: Continental

Използваните при съвременните автомобили проекционни екрани заемат малко място от стълклото пред шофьора или използват малко огледало вътре в салона. И в двата случая площта е съвсем малка, но това скоро ще се промени с технология, използвана в гражданската и военнната авиации, съобщи Automedia.bg.

Пионер в разработката на подобни системи за допълнителна реалност, в чиято основа са холографски изображения, е калифорнийската компания DigiLens. От 2016 г. в нея сериозни средства налива германският концерн Continental, който притежава 18% от акциите. Производителят на различни автомобилни компоненти вярва, че подобна технология вече е готова за масова употреба и е готова да я предложи на различни автомобилни компании.

През последните десетина години цената и размерът на технологията е намален 10 пъти, а именно DigiLens е първата компания, която може да използва системата върху извити повърхности, тоест тя става пригодна за предните стъкла на автомобилите, като може да заема цялата площ върху тях. Така на шофьора не му се налага да измества погледа си към контролите уреди, а получава цялата необходима информация пред очите си.

Засега от Continental не съобщават колко ще струва системата, като уточняват, че това зависи най-вече от обемите на производство – тоест, колкото по-масова е тя, толкова по-евтина ще бъде. Ясно е, че технологията ще бъде внедрена първо на автомобилите от премиум-сегмента, а когато стане масова, ще може да се прехвърли и при по-евтините модели.

По статията работиха: Automedia.bg, редактор Веселина Василева
Още по темата: Новини

Последни новини

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Fiat-Chrysler и Renault-Nissan – близо до сливане?