IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Continental възобновява работа в руски завод, за да защити местните служители

Това не е решение, насочено към печалба, категорична е компанията

15:21 | 20.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Германският доставчик на автомобилни компоненти Continental AG временно възобнови производството на гуми за леки автомобили в своя руски завод в Калуга, съобщава Automotive News. По този начин компанията иска да защити местните работници, които иначе биха могли да се сблъскат със съдебни проблеми.

Continental заяви, че този ход е насочен към посрещане на местното търсене и е в съответствие със санкциите, наложени на Москва заради руското нахлуване в Украйна, което властите наричат "специална военна операция".

„Нашите служители и мениджъри в Русия са изправени пред тежки законови последици, ако се въздържаме от обслужване на местното търсене“, предупреждава Continental. 

Компанията заяви, че продуктите ѝ са направени за гражданска употреба „по принцип“.

Continental не дава подробности за потенциалните обвинения, пред които персоналът може да бъде изправен.

„За да защитим служителите си в Русия от съдебно преследване, временно ще възобновим производството на автомобилни гуми за местния пазар в нашия завод за гуми в Калуга, ако е необходимо“, информира доставчикът.

Според Continental възобновяването на производството не е решение, насочено към печалба.

Преди това, на 8 март, компанията съобщи, че спира дейност в своята фабрика в Калуга, град, който се намира на около 200 км югоизточно от Москва.

Базираната в Хановер Continental се нарежда на 6-о място в класацията на доставчиците на автомобилни компоненти в глобален план за 2020 г. с приходи от 29,7 млрд. долара.

Финландската Nokian Tyres предупреди по-рано този месец, че санкциите на ЕС срещу Москва ще затруднят продажбата на гуми в Русия, въпреки че през март компанията заяви, че решението да задържи своите фабрики в източноевропейската страна ѝ дава контрол над това къде да продават гумите.

Около половината от суровината, използвана за производството на гуми в Русия, идва извън страната.

Италианската Pirelli спря инвестициите в Русия и съкрати работата в заводите си там. Руските фабрики са отговорни за около 10% от глобалното производство на Pirelli.

Президентът на Русия Владимир Путин обяви през март, че страната може да конфискува активи на компании, които изоставят своята местна дейност.

Руските прокурори предупредиха някои западни компании, че техните служители могат да бъдат арестувани, ако спрат производството на стоки от първа необходимост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още