IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Cruise на GM чака разрешение от Калифорния за своите автономни таксита

В началото на месеца Кайл Фогт, основател на звеното, публикува видео, на което се качва в роботизирано такси на Cruise в Сан Франциско

11:30 | 06.11.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Звеното за автономни технологии на американския автомобилен концерн General Motors Co. Cruise LLC подаде заявление до властите на щата Калифорния за разрешение за търговска употреба на такси без шофьор, съобщава Bloomberg.

Cruise се нуждае от разрешение от Комисията за обществени услуги в Калифорния, за да превозва хора в своите автономни превозни средства. Компанията вече е получила разрешение от щатската Служба за контрол на моторните превозни средства. 

Автономните коли на Cruise представляват голяма част от усилията на GM да удвои приходите си до 280 млрд. долара до 2030 г. Приходите от бизнеса с роботизирани таксита трябва да нараснат до 50 млрд. долара за около шест години, зави главният изпълнителен директор на звеното Дан Аман.

„Cruise достигна друг важен етап днес, превръщайки се в първата компания, която кандидатства за окончателното държавно разрешение, необходимо за стартиране на автономна услуга за споделено пътуване в Калифорния“, изтъкна от своя страна Прашанти Раман, ръководител на отдела в Cruise за връзка с държавните власти.

На 3 ноември основателят на Cruise и главен технически директор Кайл Фогт публикува видео, на което той се качва на първото автономно такси в Сан Франциско. Компанията ще започне да използва роботизираната версия на електрическия Chevrolet Bolt на GM.

Заявлението на Cruise изисква разрешение за използване на до 30 автономни превозни средства в ограничен географски район в рамките на Сан Франциско по обществени пътища между 22 часа вечерта и 6 часа сутринта при максимална скорост от 30 мили в час.

В очакване на разрешението Cruise планира да въведе подобна услуга и за своята совалка Origin, предназначена за четири до шест пътника, най-скоро през 2023 г., информира Аман.

Звеното се готви да расте и на други пазари. Cruise продаде дялове на Vision Fund на SoftBank, Honda Motor Co., инвестиционната фирма T. Rowe Price Associates Inc. и Microsoft Corp.

Cruise също планира да стартира услуга за споделено пътуване в Дубай през 2023 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още