IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Cruise ще пусне през 2023 г. своите роботаксита в Дубай

Подкрепената от General Motors компания сключи сделка с емирството за автономни таксиметрови услуги със своите совалки Origin

16:22 | 12.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;David Paul Morris/Bloomberg</em></p>

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Компанията за автономни превозни средства Cruise LLC, която е собственост на General Motors Co., подписа споразумение с транспортната служба на Дубай за експлоатация на самоуправляващи се таксита и транспортни услуги в града, които ще стартират през 2023 г., съобщава Bloomberg. 

Cruise и престолонаследникът на емирството принц Хамдан Бин Мохамед обявиха споразумението в съвместно изявление, с което компанията се превръща в изключителен оператор на автономни таксиметрови услуги в най-големия град на Обединените арабски емирства (ОАЕ) до 2029 г.

До 2030 г. Cruise и властите в емирството планират да разположат 4000 роботизирани совалки Origin, посочва Матар Мохамед ал Тайер, председател на транспортната служба.

cruise1 cruise1

Споразумението ще даде възможност на Cruise да разшири бизнеса си в Дубай, като това е първата дестинация, в която ще се използват нейни услуги извън САЩ. Компанията се опитва да генерира приходи от бизнеса си в Сан Франциско, съчетавайки своята технология с Chevrolet Bolt на GM.

„Изборът на Cruise не беше направен лесно“, споделя Ал Тайер, добавяйки, че процесът е отнел няколко години. „Автономните превозни средства ще доведат до фундаментална промяна в транспорта и ще предложат иновативни решения за мобилността и градския трафик“, добавя той.

cruise2 cruise2

Миналия месец компанията придоби стартъпа за автономни технологии Voyage, който предлага услуги със самоуправляващи се превозни средства, като сумата по сделката остава неразкрита.

Cruise нае бившия изпълнителен директор на Delta Air Lines Inc. Джил Уест като главен оперативен директор през януари и сключи сделка с Walmart Inc., като идеята е компанията да извършва доставки до обекти на търговеца на дребно чрез автономни коли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още