IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Daimler: Дефицитът на чипове ще засегне продажбите през третото тримесечие

За момента не може да се направи дългосрочна прогноза, признава ръководителят на концерна Ола Калениус

21:13 | 02.09.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Германският автомобилен концерн Daimler AG очаква да реализира значително по-ниски продажби на автомобили с марка Mercedes до края на септември поради продължаващия недостиг на чипове в глобален план.

„Със затварянето на заводите на доставчиците на полупроводници в Малайзия и на други места предизвикателството сега става още по-голямо, така че продажбите ни през третото тримесечие вероятно ще бъдат значително по-ниски, отколкото през второто“, споделя главният изпълнителен директор Ола Калениус пред Automobilwoche.

През последните седмици и месеци заводите на Mercedes претърпяха множество редукции в производството поради липсата на жизненоважни компоненти. 

Сред заводите за сглобяване на превозни средства, засегнати от прекъсването, е и „Фабрика 56“ в Зинделфинген, където се произвеждат водещите седани на Mercedes, S-Class и електрическата версия EQS.

Калениус посочва, че недостигът на чипове задълбочава забавянията при доставките, които бяха влошени от разпространението на коронавируса.

Той отказа да прогнозира колко дълго кризата с полупроводниците ще продължи да спъва производството на концерна.

„Дългосрочните прогнози са наистина много трудни“, признава Калениус, добавяйки: "Ако правителството разпореди блокиране на някои заводи за производство на компоненти, както в Малайзия, тогава частите ще станат недостъпни само за една нощ. Никой доставчик не може да предвиди това и, разбира се, не можем и ние".

Той все пак изтъква, че е важно да има търсене на автомобили. „В някакъв момент проблемът с чиповете също ще бъде решен“, подчертава Калениус.

Той изрази увереност, че компанията е по-добре подготвена, отколкото преди пандемията за сътресения по веригите на доставка.

„Направихме нашия бизнес значително по-гъвкав и устойчив“, добавя Калениус, посочвайки, че клиентите са свикнали да чакат повече за силно търсените продукти.

Daimler остави без промяна прогнозата си за оперативния марж за годината през юли, след като отчете по-добри от очакваните финансови данни за второто тримесечие.

Това не е единственият автомобилен производител, който предупреждава за свиване на приходите през третото тримесечие поради прекъсванията при доставките на чипове. Конкурентите, включително Volkswagen, Toyota и Geely, сигнализираха през последните седмици, че недостигът, както и новите огнища на COVID-19, могат да застрашат продажбите през следващите месеци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още