IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Daimler и VW подкрепят проучване за екологичните ефекти от добива на литий

Германската агенция за развитие GIZ изследва как добивът на литий в Чили оказва влияние върху местните водоизточници

12:31 | 09.07.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Група, подкрепена от германските автомобилни гиганти Daimler AG и Volkswagen AG, e започнала проучване на въздействието върху околната среда на добива на литий в Чили, вторият по големина доставчик на ключовата за батериите суровина, съобщава Bloomberg. 

Германската агенция за развитие GIZ, която ръководи инициативата, проучва как добивът на литий в Атакама оказва влияние върху местните водоизточници. Проектът е с продължителност от две години и половина.

Това е поредното усилие на световната верига на доставка на батерии за справяне с нарастващите опасения сред инвеститорите и широката общественост относно устойчивостта на онези индустрии, които се очаква да осигурят прехода към зелена енергия.

Компаниите Albemarle Corp. и Soc. Quimica & Minera de Chile SA (SQM)увеличават производството на литий в Атакама, която се гордее с най-големите залежи в глобален план, в отговор на прогнозираното утрояване на глобалното търсене на метала.

Атакама е едно от най-сухите места на Земята, където миннодобивните компании, местните жители и туризмът се конкурират за водните ресурси.

литий литий

„Липсва консенсус по отношение на въздействието и рисковете от добива на литий и друга икономическа дейност в региона“, заяви говорител на GIZ.

Началната фаза на инициативата за отговорно партньорство по отношение на лития се финансира от Daimler, Volkswagen, BASF SE и Fairphone BV. Тя ще търси подкрепа от други индустрии като производителите на мед и литий, от местните общности и властите.

SQM приветства инициативата, като заяви, че тя е в съответствие с визията на компанията за устойчивост.

Изследването започва в момент на засилен контрол върху миннодобивните компании в Чили, където се изготвя нова конституция, която може да доведе до по-строги екологични стандарти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:35 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още