IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Daimler иска да продаде фабриката на Smart в Хамбах

Производството на автомобила ще се премести в Китай

14:02 | 04.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Troy Harvey/Bloomberg</em></p>

Снимка: Troy Harvey/Bloomberg

Фабриката на марката Smart в елзаското градче Хамбах ще бъде обявена за продан, потвърди новият главен изпълнителен директор на Daimler Ола Калениус. За в бъдеще цялото производство на миниатюрния автомобил ще се премести в Китай, в съвместно предприятие с тамошния партньор на Mercedes.

Калениус обясни това с ефектите от коронавируса върху икономиката, които създавали "изцяло нови рамкови условия" и принуждавали компанията да "оптимизира глобалната си производствена мрежа". Досегашните планове предвиждаха Хамбах да оцелее като производствена база за компактни електромобили от серията EQ.

Заводът в Хамбах бе построен специално за Smart през 1997 като знак за успешното германско-френско сътрудничество. Марката обаче така и не успя да постигне очакваните пазарни успехи и в първите си поколения навлече на Daimler колосални загуби.

В последно време в Хамбах се правеха електрифицираните версии на Smart ForTwo, докато по-големият Smart ForFour се произвежда заедно с близнака си Renault Twingo във фабриката на французите в Ново место, Словения.

Повече за плановете на Mercedes можете да прочете в Automedia.bg

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още